Архив: Булфото

По 40 лв. "великденски бонус“ ще получат пенсионерите с най-ниски пенсии, реши правителството. От еднократното допълнително плащане през април ще се възползват тези възрастни хора, които вземат пенсии до 321 лв., колкото е "линията на бедност“ за тази година.

"Беше инцидентно преди няколко години, но така стана, че като дойде Коледа или Великден над 1 млн. пенсионери очакват допълнителни "бонуси" към пенсиите. Но Коледа и Великден са в рамките на няколко месеца, на практика са около 100 млн.", изчисли премиерът Бойко Борисов в началото на днешното заседание на МС.

По думите му това са над 1 227 000 възрастни хора, които ще получат еднократно по 40 лв. за Великден. За това плащане ще бъдат отделени около 50 млн. лв. от бюджета. Борисов заръча парите да не се бавят и да се изплатят за празника.

Социалният министър Бисер Петков уточни, че става дума за 56.5% от пенсионерите в България. Петков увери, че НОИ има готовност своевременно да изпълни решението на Министерския съвет. "Бонусът" ще се получава с пенсиите за април, изплащането на които ще започне от 4-ти април.

По повод готвените протести от хората с увреждания през април срещу предложението за въвеждане на експертиза на работоспособността, Петков каза пред журналисти, че никой няма намерение да отнема придобити права.

"Не е имало разговори и стъпки да се преразглеждат вече отпуснати инвалидни пенсии“, увери социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase