Снимки: БТА
fallback

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев показаха различни очаквания от срещата между ЕС и Турция във Варна снощи. Според държавния глава трябваше да се постави темата за ненамеса на Анкара във вътрешните ни работи. Премиерът пък отвърна, че не е бил моментът и заложи повече на европейските теми.

Кой се оказа прав?

Според политолога Даниел Смилов министър-председателят е постъпил правилно.

"Българското участие в срещата не е като посредник - ние сме част от ЕС. Президентът Радев и БСП настояваха да се превърне срещата в патриотична мобилизация на електората с теми като тракийските земи и сърдечните граници на Ердоган. Добре е, че Борисов не тръгна в посока на медийни задявки с Турция", написа Смилов в профила си във Facebook.

Oще по темата

Той допълни, че българските интереси се гарантират при единна външна политика на ЕС и при здравина на нашите институции, включително армията.

"Медийните задявки никога нищо не са решили. Що се отнася до двустранния диалог с Турция, в тази ситуация той може да е успешен само при общо подобряване на отношенията ЕС-Турция. Така че добре е да не се слага каруцата пред коня", написа още политологът.

Според него срещата във Варна е постигнала очакваното и то не е малко. Без да се постигне дипломатически пробив, има свършена работа.

"Добронамереният тон и снимката накрая са свидетелство, че диалогът между ЕС и Турция продължава. Основната пресечна точка на интереси е споразумението за бежанците - то беше препотвърдено, което е важно за Европа", смята Смилов.

Той отчита обаче липсата на напредък в борбата срещу авторитарните практики в Турция. Според Смилов самият факт, че се говори с президента Ердоган въпреки тях, е компромис в полза на Турция.

Политологът обаче смята, че прекъсване на преговорите с Турция за членство в ЕС би било грешка, защото ще лиши ЕС от инструменти за влияние върху Анкара.

"Формалното оставяне на преговорния процес за присъединяване на Турция отворен е в полза на ЕС. То е и надежда за опозицията срещу Ердоган в Турция", смята Даниел Смилов.

Той анализира и разминаването между ЕС и Турция за Сирия.

"Ердоган иска безусловна подкрепа срещу кюрдите, която няма как да получи. Тук той е в изолация, обаче, защото Русия и САЩ са също срещу него. В този смисъл Ердоган ще търси някакъв компромис или ще се опита да "изтъргува" липсата на подкрепа от страна на Европа за компромиси по други теми - митническото споразумение, енергия или нещо друго", смята политологът.

Според него обществени протести срещу репресиите в Турция са нещо нормално и демонстрират запазената чувствителност на хората към безобразията на режима в съседна страна.

"За съжаление у нас те бяха сравнително малки - може би и затова сме удобни като място за срещи. Трябва да свикнем, че понякога разговори се водят и с хора, които не споделят базови принципи на политическия ни морал. Разговорите с тях - дори споразумения с тях по важни теми - не ги оневиняват, нито са израз на подкрепа за действията им. В крайна сметка запазването на мира и добросъседството понякога изисква компромиси", смята още Смилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

121

Анонимен

преди 6 години

До АнонименСМЕШНИК СИ МИ ТИ

120

Анонимен

преди 6 години

До ПипиЧовече, обиждаш цирковото изкуство.

119

Анонимен

преди 6 години

До АнонименТи си мнооого болен човек. *** да се прегледаш. Колко струваш, а ?

fallback