Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед
Федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц благодари на българския премиер Бойко Борисов за усилията за спиране на мигрантския натиск.

Курц е на официално посещение в България, няколко месеца преди Австрия да поеме председателството на Съвета на ЕС от страната ни.

"2018 г. трябва да се разглежда като българско-австрийско председателство по основните теми, защото нито може да започнем за шест месеца такъв процес като темата по Западните Балканите, нито може да започнем и да завършим охраната по външните граници, нито всички тези общи теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинското споразумение, кохезионната политика и всичко останало", каза Борисов след срещата с канцлера, цитиран от БТА.

Българският премиер благодари на Курц за желанието на Австрия да помогне за охрана на външните граници. Борисов допълни, че всички в Европа оценяват усилията на страната ни и отчете, че в момента има нулев мигрантски натиск.

Премиерът обясни, че опазването на външните граници е темата, по която има еднакво разбиране, за да може да се опазят така, че европейското население да е спокойно, и в същото време да се покаже хуманност към света - т.е. тези, които бягат от войни, могат да влизат официално през КПП-ата и след това да се върнат в хотспотовете или населените места, от които са дошли.

Според него през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези войни да престанат.

"Заедно работим в сферата на сигурността относно външните граници за спиране на нелегалната емиграция. Благодаря за това, че с такава настойчивост се работи да се спре мигрантската вълна", каза Себастиан Курц.

Той обясни, че държавите от Западните Балкани трябва да бъдат подкрепени по пътя им към Европа.

"Радвам се, че имаме възможност да подкрепим България да бъде приета в Шенгенското пространство. Няма държава, която да инвестира толкова усилия в опазването на външните граници на Европа, посочи той. Благодаря за чудесното политическо и икономическо сътрудничество в двустранните отношения. 350 австрийски фирми работят в България - ние сме сред най-големите инвеститори в страната", добави Себастиан Курц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар