Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Президентът Румен Радев е категоричен, че има разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, които влизат в противоречие с нашата Конституция.

Oще по темата

"В Конституцията ясно е разписано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за частна охранителна дейност", поясни президентът.

"Абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани", добави Радев.

Той даде за пример кметове, които се държат като феодали с населението на селищата, които управляват.

"Такъв един кмет вече ще си има и феодална армия, която ще се издържа от държавата, което за мен не е правилно", каза още президентът Румен Радев.

Още вчера той поиска от Конституционния съд да отмени същите членове от приетия в края на януари закон, които и прокуратурата оспорва.

Става въпрос за текстовете, които регламентират охраната на урбанизирани територии като вид частна охранителна дейност. Мотивите за искането до КС на държавния глава са сходни с тези на прокуратурата.

В обръщението си до Конституционния съд от президентството посочиха, че общественият ред е ценност, която крепи целостта на обществото и дейностите по опазването му трябва да съответстват на нормите на конституцията и законите, а те поверяват опазването му върху определени органи на публичната власт.

"Държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността и спокойствието на хората в населените места, вкл. в т.нар. урбанизирани територии. Възможността, която дава ЧЗОД на търговски дружества да извършват действия по охрана на урбанизирани територии, по същество е отказ от страна на държавата чрез нейните изпълнителни органи да осъществява възложените функции по охрана на обществения ред", посочва още президентът Румен Радев.

Законът предвижда кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охраната на цели населени места. Освен това бяха записани отново правомощията на частните охранители да задържат и да използват помощни средства за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Българин

преди 6 години

100% Радев, герп си прави поредната антибългарска далаверка. Идва краят на тази херпесова партия и дембела и човек пълен с лицемерие и притворна загриженост бурисофф

30

Ботйов

преди 6 години

Радев е абсолютно прав!

29

Анонимен

преди 6 години

И аз искам да попитам ***: Какво да правят хората когато я няма държавата?

fallback