Снимка: архив, Булфото

Коалицията на "Обединените патриоти" не е в риск въпреки отказа на Валери Сименов да се извини за отправените обидни квалификации към главата на руската православна църква патриарх Кирил. Това стана ясно от думите на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламента.

Още по темата

След острото изказване на Симеонов, който нарече патриарх Кирил "хитрец" и "цигарен митрополит", ПГ на "Обединени патриоти" се разграничи от думите му. Това породи съмнения за стабилността на коалицията, които обаче Каракачанов опроверга.

"Дали ще се извини или не, това си е негово лично решение. Но не смятам, че с подобни думи и епитети трябва да определяш главата на една православна църква", настоя Каракачанов.

Той допълни, че оставка на вицето Симеонов не стои на дневен ред.

"Смятам, че времето лекува всичко. И с един нормален човешки диалог, без излишни емоции, които се натрупват, нещата ще бъдат решавани", настоя Каракачанов.

Въпреки това той коментира, че не одобрява дадените квалификации и че те не са били съгласувани с коалицията. Той допълни и че всеки вицепремиер, министър или депутат трябва да си дава сметка за думите си и как биха повлияли на двустранните отношения.

"Не приемаме, който и да е външен фактор, от Изток или Запад, да квалифицира българските институции по някакъв начин и да ги критикува. Но има разлика между това да защитиш българските институции и това да излезеш с нападки срещу главата на православната църква", добави Каракачанов.

"Нормално е, когато имаш в коалицията хора с различно мнение по темата, все пак, като излизаш с подобни крайни изказвания, поне да ги съгласуваш с този, който знаеш, че няма да ги одобри", каза още вицепремиерът.

Волен Сидеров също коментира темата и каза, че отказът на Симеонов да се извини "си остава негов грях". Той добави, че сега предстоят разговори с групата какво ще се направи оттук нататък и предположи, че Симеонов може и да промени мнението си.

Запитан дали коалицията може и без Валери Симеонов, Сидеров каза, че може без всеки.

"Без всеки може коалицията - без мене, без Симеонов, без Каракачанов. Никой не е женен за тази коалиция. Въпросът е да върви в правилната посока политиката и да не правим дипломатически гафове", заключи националистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase