Гинка Върбакова. Снимка: архив, Булфото

Нестихващ поток от новини по линията Прага - София за сделката по продажбата на ЧЕЗ. Гинка Върбакова в момента е в Чехия, където преговаря с продавачите на електроразпределителното дружество. Един от шефовете на чешката компания, отговарящ за задграничните дейности, вчера разкри, че още през 2017 г. са предлагали на българското правителство да влезе в сделката, но от българската страна са отказали.

Още по темата

Отделно от това стана ясно, че в договора има обвързваща клауза, която задължава купувача да сътрудничи по арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България.

Ще плати ли скъпо държавата за възможността отново да контролира част от активите на компанията и колко реално струва влизането на България в сделката?

Според икономиста Владимир Каролев не е много положително държавата да има контролен пакет от ЧЕЗ и даже да бъде мажоритарен собственик.

"Ако някой иска да си припомни колко добре управлява държавата, да се сети за БДЖ, за "Напоителни системи", за "Топлофикация София", за почти всички ВИК. БСП първи започнаха с говоренето за закупуването на ЧЕЗ, а ГЕРБ решиха да се включат", уточни експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вече доста трудно може да се изпълни тази сделка по закупуването на ЧЕЗ, защото "Инерком" няма да има капацитета и парите са финализиране.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на мнение, че арбитражният съд е нещо доста опасно, защото решението няма право на обжалване.

"Боя се, че ние досега не сме спечелвали нито едно арбитражно дело. Изложени сме на голям риск в момента, защото сумата, за която ни съди ЧЕЗ, е доста голяма. Става въпрос за регулация на естествени монополи, която е в целия свят. Потърпевшите - тези електроразпределения, имат възможност да бъдат защитени от Върховния административен съд", допълни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase