Снимка: Reuters

КНСБ и "Подкрепа" застанаха зад правителството и искането му държавата да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България. Двата синдиката призоваха и за оставането на Теменужка Петкова на поста й като енергиен министър.

Вчера премиерът Бойко Борисов се срещна с Гинка Върбакова, чиято фирма спечели надпреварата за нов собственик на активите на ЧЕЗ в България и поиска контролен пакет на държавата в дружеството. Върбакова даде съгласието си, но днес чешкият министър-председател Андрей Бабиш обяви в свое изявление, че това няма как да стане, защото сделката е приключена.

Още по темата

Днес КНСБ и "Подкрепа" излязоха с обща позиция, с която искат спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура, пише "Дарик".

Според синдикатите в Закона за енергетиката трябва да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация, гласувана от Народното събрание.

Двете организации предлагат още държавата да направи стъпки към придобиване на контролен пакет акции и в другите две електроразпределителни дружества.

КНСБ и "Подкрепа" застават в защита на Теменужка Петкова и оставането й на поста. Синдикатите напомнят, че има поети ангажименти от нейна страна с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас.

Необосновани смени сега могат да доведат до проваляне на срокове и ангажименти, и поставяне в рискова ситуация на въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества, допълват от двете организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase