Снимка: bTV

"Обединени патриоти" внасят поправки в Закона за енергетиката, за да се създаде контролен механизъм, с който държавата да може да се намесва, когато се продават повече от 20 % от активите на структуроопределеящи фирми в енергетиката. Предложенията идват в разгара на скандала със сделката за продажбата на ЧЕЗ.

"Текстът е много прост. Става дума за едно ново правомощие на КЕВР - да одобрява всички сделки с дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. КЕВР ще взема решение дали да одобри прехвърлянето на дяловете или не", обясни Искрен Веселинов от ОП.

По думите му този нов текст би могъл да се приложи за сделката за ЧЕЗ, ако бъде приет скоро.

"По сделката имаме подписан договор, но няма завършен състав. Ако това нещо се изгласува следващата седмица, тогава ще имаме възможност за тази спирачка на държавата, ако прецени, че собственикът е ненадежден", добави Веселинов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново каза, че основният проблем трябва да се търси назад във времето.

"Поинтересувайте се кой продаде ЕРП-тата, вижте печалбата на ЧЕЗ. Ще прецените дали държавата трябваше да продава този монопол. Под хубавия параван за пазарна икономика и лозунгът "държавата е лош стопанин", подарихме кокошката, която снася златни яйца, по времете на Сакскобургготски и ДПС и сега се чудим какво да правим", коментира Каракачанов.

Той отсече и че според него няма причина енергийният министър Теменужка Петкова да подава оставка.

"Не виждам никакви основания оставката да бъде приета. Тя направи един прибързан акт, за да поеме отговорност за нещо, за което тя не носи отговорност. По сега действащия закон няма възможности и функции да контролира това. Затова именно това предлагаме - държавата чрез КЕВР да има контролен механизъм", отсече вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase