Снимка: архив "Булфото"
fallback

Българският монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски даде да се разбере, че е недоволен от мястото, което му е отредено при провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Царят е член на Борда на старейшините за председателството, но признава, че на моменти се чуди с какво е ангажиран. Той показа и обида от мястото, което му е било отредено за сядане в Народния театър по време на церемонията по откриването на еврошефството ни.

"Не ще скрия, че мястото, което ми бяха отредили на концерта в Народния театър, едва ли отговаряше на член на т. нар. Борд на старейшините за председателството, без дори да споменавам и останалите ми "длъжности". И откровено казано, се засрамих, като видях погледите на някои от еврокомисарите, виждайки ме къде седя! "Излагацията" не беше за мен, защото на моята възраст и познавайки поведението си през толкова десетилетия, където и да ме "пласират", си оставам един и същ“, каза Сакскобургготски в интервю за "24 часа".

Според него това е и гаф спрямо елементарни правила на протокола и той е за сметка на страната.

Oще по темата

"Сигурно комисарите и някои от посланиците в София, виждайки къде седя, са си помислили, че не си уважаваме историята. Негово Светейшество патриархът беше в една ложа, бившите президенти - в друга, главният мюфтия и католическият екзарх - също в две отделни. Аз не съм ли в категорията на бивш държавен глава? И не е въпросът за ложата, а за принципа. Можеше и до патриарха да ме настанят поне...", не крие огорчението си царят.

Той допълва и че смята, че е сред хората, които са имали принос за приемането на страната ни в България.

"Ако погледнем 60-ия юбилей на английската кралица Елизабет, седях ѝ отляво при наличието на толкова крале - ако бях само Сакскобургготски, бивш премиер, едва ли щях да заема това място. Защо е нужно да се срамуваме от нашата история?", пита бившият премиер.

Сакскобургготски не проумява и защо не е била дадена гласност на пресконференцията, която дали той, Соломон Паси и Росен Плевнелиев при старта на председателството.

"Не срещнах отзиви за пресконференцията, която с президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси дадохме за чуждестранните журналисти, които отразяваха откриването на нашето председателство. Умишлено затъмнение беше, което мога да си обясня само с някакви комплекси", казва още царят.

Иначе той избягва да даде оценка на председателството ни: "Едва ли може да имаме големи очаквания, защото срокът е твърде кратък, а и трябва да имаме предвид възможностите си. Малка държава сме и не можем да се надскочим", казва той. Все пак допълва, че това, че тук се провеждат срещи и се говори за България, е добра реклама за страната.

Сакскобургготски се въздържа и от коментар на скандалите около продажбата на ЧЕЗ.

"Познавате ме и знаете, че не коментирам така прибързано теми, които са злободневни и толкова много "експерти" се изказват ежечасно... Е, нека изчакаме малко, да се успокоят страстите и тогава може да говорим повече по темата", казва той.

Отговаряйки на въпрос за напрежението между премиера и президента, царят казва, че мирното съжителство в политиката е желателно. Той все пак съветва различията между институциите да не се възприемат като война, както и институциите да не се персонифицират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

145

ЧИПА

преди 6 години

Да върне парите взел за БТК, ЧЕЗ,ЕОН,ЕВИЕН,БУЛГАРТАБАК И Т.Н.

144

scott

преди 6 години

кО? КРАДЛИВ ДЕДО - бивш държавен глава? Кога? Дан би, когат сме били в съюз със тристранния пакт? Ако говориме за тогава - ми това царство е победено. Съд, национална катастрофа ит.н. Тоес, нема приемственос на неговите традицици, днес. тоес, дори не требва да си поканен. Дан би да става въпрос за скорошното ти премиерстване? Мч(е то тогава, държавен глава /по конституцион/ беше ПРЕЗИДЕНТОТ! ТИ САМО КРАДНЕШЕ,ПРЕМИЕРЧЕ. ТА, ПАК НЕ ТИ СЕ ПОЛАГА ПАРАДНО МЕСТО ПО ПРОТОКОЛ. КОГА СИ БИЛ ДО АНГЛИЙСКА

143

Анонимен

преди 6 години

Скоро, много скоро в друго ложе ще те сложат. белким ти стихне завинаги!

fallback