Архив: Булфото
fallback

Депутатите решиха да се въведат изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и на електронните магазини.

С промените на второ четене в Закона за митниците търговците ще са длъжни да използват софтуер за управление на продажби, който е включен в списъка на НАП. Така на практика ще трябва да бъдат подменени по-старите касови апарати, а на по-модерните устройства да им бъде обновен само софтуерът.

Причината за промените е, че са регистрирани многобройни нарушения и манипулации на софтуера, чрез които се укриват реалните продажби.

Oще по темата

От БСП обаче скочиха срещу предложенията на мнозинството и обвиниха, че така ще бъде натоварен финансово бизнесът.

"Не е нормално управляващите под натиск да прокарват поредния лобистки закон. В преходните и заключителните разпоредби се изменят 7 закона. Това показва техният начин на работа - на тъмно, без да има дебати. А истината е една - с тези промени, вкарани на тъмно, държавата, в лицето на ГЕРБ, ще рекетира малките и средни предприемачи, с приблизително 250 млн. лева", скочи Драгомир Стойнев.

Соцдепутатът допълни и че вече се говори кои ще са фирмите, които ще произведат тези апарати и тези, които ще разработят софтуера и връзката с останалите системи.

"Това е корупционен и скандален закон. Отне се правото на опозицията да защити предприемачите. И понеже скоро ще има предсрочни избори, предприемачите да изберат за кого да гласуват", продължи Стойнев.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче отрече твърденията на опозицията и ги обвини в популизъм. По думите й промените са само с цел изсветляване на икономиката, а БСП правят поредната манипулация и атака.

"Това, което гласувахме, се отнася за ония обекти, които имат софтуер за управление на продажбите. В един магазин или ресторант, освен касов апарат, има компютър, на който е инсталиран софтуер. Въвеждат се изисквания към този софтуер - да не съдържа модули за промяна, изтриване или друго манипулиране на базата данни", обясни Стоянова.

По думите й промените няма да доведат до подмяната на всички касови апарати.

"На подмяна ще подлежат по-старите модели. Касовите апарати от последните 3 години са от по-нов модел и при тях ще е необходимо само ъпдейт на фискалната памет", допълни Стоянова.

Тя коментира и твърденията на социалистите, че ще бъдат натоварени търговците с нови разходи.

"Един касов апарат струва между 100 и 150 лева. Технологиите вървят напред, нормално е един апарат с технология на фискалната си памет от 2011, да трябва да се ъпдейтне. Или ако той е много стар, да се закупи нов", заключи Менда Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

АМАНот терористи

преди 6 години

Експерти да огледат бутилки с минерална вода купени от голям магазин в мулти спектрален режим ..Във всички бутилки има поименно намаркирване на пси препрогрмаиращи информационно терористични комплекси.Виждат се .За първи път този вид диверсии бе съобщен от инж.геолог Йордан Йорданов писмено..Има доклади от Игнат Игнатов и професор Антон Антонов за инфо замърсяване на вода с нов а техника

45

АМАНот наглеци

преди 6 години

Касовите апарати са тежко терористични анти човешко оръжие.Ползват с е за намаркиране на продукти вкл с цел терор,болести,масови манипулации вкл всякакви.НАглеци на власт начело с Муравейчо радевия и Симеончо Дянковия принудиха бизнеса да похарчи милиарди живи долари/евра за покупка н а нагло престъпна техника маскирана като касови апарати.Колко десетки милиона са им бутнали в партиините касички продавачите да се докладва..

44

Свобода или оставка

преди 6 години

Свобода за малкия бизнес или оставка на правителството.

fallback