Снимка: Bulfoto, архив
fallback

Има ли законово основание за искането на оставката на Валери Жаблянов, престъпление ли е Народният съд и кой се отклонява от демокрацията и дневния ред на обществото. По тези въпроси спориха в парламента по време на дебата за гласуването на отстраняването на Жаблянов от поста зам.-председател.

Два часа управляващи и опозиция си разменяха нападки, а по време на дебата БСП напусна залата. От ДПС пък още в началото отказаха да участват в този "фарс" и опразниха депутатските банки.

Управляващите поискаха оставката на Жаблянов заради недопустимото му твърдение, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие" и неуважителното му отношение към жертвите на комунистическия режим при отдаването на почит към тях в парламента на 1 февруари. Те се аргументираха и с противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

Самият Жаблянов отсече, че мотивите за отстраняването му от поста са като образец за политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност. Той обвини управляващите в това, че не разбират устоите на демокрацията.

Той коментира всеки един от аргументите за оставката му и определи искането за нескопосано.

По повод на договора за добросъседство с Македония Жаблянов настоя, че всеки народен представител може да има мнение и да се изказва по договорите, които подписва правителството.

"Това отзад не е Политбюро, това не е ЦК, това е демократичен орган. Аз съм народен представител на БСП и съм застанал с тяхната платформа, а не с вашата", възрази остро той.

Жаблянов обясни, че на 1 февруари е призовал да се почете паметта на всички жертви на политическо насилие. "С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Какъв е този човешки интелект?", попита той.

Той аргументира констатацията си за Народния съд и цитирайки думи на Богдан Филов в подкрепа на фашизма, записани в протоколи на Народното събрание.

"Конституцията ми дава право да кажа какво мисля за един или друг международен договор, да кажа моето лично мнение, да кажа как би следвало да изглежда българската политика, да изразя мнението на избирателите на БСП. Депутатите да запазят собствената си свобода, защото утре ще бъдат принудени да рецитират думите на фелдфебелите и фюрера", завърши той.

По време на изявлението му на няколко пъти се чу недоволство откъм редиците на мнозинството, а Жаблянов настоя за извинение, защото е бил обиден.

"Аз не псувам и не съм псувал, ако "дървена комунистечска глава" е псувня, се извинявам. Моят баща е лежал 22 месеца в Белене!", скочи в отговор Владимир Тошев от ГЕРБ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък категорично застана зад зам.-председателя Жаблянов и настоя, че друг кандидат няма да издигат и заплаши, че ще бъде сезиран Конституционния съд и Съдът по правата на човека в Страсбург.

"Няма да предложим друг зам.-председател. Нашият зам.-председател е Валери Жаблянов. Чакаме възстановяването му от българския и европейския съд", настоя червената шефка.

Според нея искането за оставката е незаконно и неконституционно и обвини управляващите, че погазват демокрацията и свободата на словото. Нинова настоя, че мнозинството бяга от реалните проблеми с изкривен разговор за миналото. Тя добави и че това е елементарно отмъщение за оставката на Димитър Главчев.

"Зад "Граждани за европейско развие на България" /ГЕРБ/ стои диктатура, репресия към всеки различен. БСП ще се противопостави на това и ще пазим правовата държава. Вие тука създавате трибунал, а ние няма да участваме в извънредни съдилища", отсече Нинова.

От своя страна шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини левицата в отклоняването от дневния ред на гражданите.

"През последните месеци БСП искат да провокират проблеми, сканадли, за да се отклоним от европейския път. БСП искат да се върнат на власт с едно служебно правителство, защото те нямат възможността демократично да спечелят избори. Ние изповядваме европейски ценности и това БСП няма да ни го простят", отсече Цветанов.

Той скочи и че БСП вече е намерила своя истински говорител.

"За голямо съжаление президентът Румен Радев се превърна в реален говорител на БСП. Тази комбинация на взаимни действия уронва престижа на президентската институция и създава възможност за противопоставяне в обществото", настоя Цветанов.

Спас Гърневски пък отговори на нападките на социалстите защо управляващите са допуснали организирането на Луковмарш. Той обясни, че по Закона за митингите за подобни шествия се уведомява, а не се иска разрешение. "Никой не може да го спре, когато е заявен по правилата", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

190

Анонимен

преди 6 години

Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие!

189

Анонимен

преди 6 години

до 188 - важно е да се уточнят две неща.ОСтров Св.Анатастия не е концлагер от типа на Аушвиц, там не са горили и измъчвали хора, а просто са изллирали обено опасни политически престъпници, които са се занимавали с ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА. - т.е. били са терористи (партизани)и второ - щом воюваш срещу българската държава, без знаечие кой е на власт, - взривяаш църкви, убиваш полицаи - значи си терорист. В този смисъл партизаните са терористи.

188

Анонимен

преди 6 години

БКП подклаждат Войникото и Септемврийското въстание, които са СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА. (тероризъм). когато те са смазани, наричат това фашзъм.БКП идват заедно с БЗНС на Стамолийски на власт - две леви партии имат съответно БКП извършват атентат със стотици жертви, а се оплакват от полицейски терор на Цанков?БКП извършват Народен съд в който избиват цвета на нацията и смеят да защитават този Народен съд, без да се извинят?

fallback