Архив: Булфото
fallback

Да се улесни строителството на ски писти, лифтове и съоръжения за тях. Това предлагат с внесените поправки в Закона за горите депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Промените в закона разрешават строителство и реконструкция на "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива" без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи.

Oще по темата

Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

Така строителство може да има вече и без да се съобразява то със съответния план за гората.

В мотивите си вносителите посочват, че са необходими спешни мерки за създаване на адекватни и равни условия за развитие на ски и планински туризъм в зимните курорти на страната, предвид нарастващата роля на зимния туризъм, както и налагането на България като лидер в този вид спорт на Балканите.

Промените обаче не се отнасят за хотели и ресторанти, а само за ски съоръжения.

Според вносителите изискването за процедура по изключване на съответните земи от горския фонд и придобиването на статут на урбанизирани територии създава вътрешни противоречия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 6 години

Давайте момции стройте яко ! Ако ги питаме тея глупациии тука , днес и морски туризъм НЕ трябваше да има. Софийски мухляциии . Ядат там покрай парламента всичките, а останалата част да седи в гората . Тая държава НЕ Е ваша запомнете го. Всяка област може да си решава сама. Банско се произнесе ИСКА строителство. Крайна на темата.

45

българин

преди 6 години

ДОЛУ МРЪСНИТЕ РЪЧИЧКИ ОТ ПЛАНИНИТЕ , ГАДОВЕ !!!!!!!!!

44

Паисий Хилендарски

преди 6 години

"За да е устойчиво компенсаторното залесяване, трябва да започне сега."

fallback