Снимка: БТА
fallback

През тази година имаме амбицията да направим нещо, което не е правено никога досега. България ще излезе на световните пазари и ще заяви, че иска фабрика на световен производител, обяви президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, цитиран от "24 часа".

Изказването му дойде на среща на автомобилния клъстер България.

По думите на Плевнелиев обиколката ще започне още следващия месец, като делегацията ще бъде начело с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Първи ще са европейските производители от Германия и Великобритания, а след това и  държави като Южна Корея и Индия.

По време на срещата председателят на клъстера арх. Любомир Станиславов обяви, че до края на годината ще бъде създаден прототип на автомобил почти само от части, произведени в България.

Това ще бъде автономен автомобил и ще има за цел да покаже способностите на страната ни в автомобилното строене.

Министърът на икономиката Емил Караниколов представи данни, според които делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3,6 на сто и се е увеличил през последните 10 години повече от 4 пъти. Фирмите в брашна са над 130 и създават заетост на над 30 000 души.

Министър Караниколов подчерта, че от голямо значение за ефективната работа на автомобилния сектор е кадровото му осигуряване. За тази цел в страната функционират 17 висши училища, 103 професионални гимназии, 1 частен колеж и 5 средни общообразователни училища с професионални паралелки, подчерта икономическият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Йордан

преди 6 години

Този смешен *** какво прави на семинари и обикаля пак наляво- надясно?не стига,че взима огромна пенсия,но дотяга отново на хората!

87

времето е временно

преди 6 години

тоя гл.ист е като времето дето ту го има -ту го няма, но всеки път синьо.пи.чка требе да зафане микрофон и да прави ууу-ууу-уь за силен, уууууьуьуьу за много силен вятър и з ох-пръц ох пръц че се било чувало от квартирката на Презо Плевел га немало вятър дорде не си тръгне от таз квартирка БашЮнбъшеКерсетеСуджичиши г-н Ефенди-Бей от Банкяяяяя

86

Мотошейна ли е първа

преди 6 години

да се надяваме че първото произведено моторило от Авто Концерн "Плевел Тръни Коприва" не е онази шейнудка с която в Боровец гинат деца, че е онази мото-шейна дето заради която Плевел писа сълзлив СМС а по-късните емисии хората казаха че бил пълен със сопо.ли

fallback