Снимка: БТА, архив

Около 130 жилища се "задържат" в София от военнослужещи неправомерно. Това отчете министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред ресорната парламентарна комисия.

Той обясни, че министерството продължава да връчва заповеди за напускане на ведомствени жилища от военни, които не са на активна служба.

Още по темата

И макар в част от случаите да става въпрос за нарушения, в друга – става въпрос за случаи, които самото министерство не е решило.

Красимир Каракачанов обясни, че се търси "човешкият компромис" във всеки един от случаите.

"От друга страна обаче, има военнослужещи и проблемът не е само в София – Министерството изпитва нужда от жилища за действащите военнослужещи. Ние трябва да се съобразим и с това. Трябва да се съобразим и със закона, защото голямата опасност беше – ако ние не бяхме пуснали предизвестията, да започне едно масово придобиване по давност", призна той.

В края на миналата година Каракачанов обясни, че има 4142 военни, които се нуждаят от жилища, от тях 1319 са в София.

Тогава той обясни, че неговите подчинени изготвят предупреждения за напускане за тези, които нямат правно основание на живеят във ведомствени апартаменти, гонят самонастанилите се, но имало и няколко случаи, при които не било морално да се пъдят хората.

Като пример посочи една баба на 91 г., която няма никакво правно основание да живее в апартамент на МО, но според него "нито ще е морално, нито човешко, да я изхвърлиш преди зимата на улицата, защото няма кой да се грижи за нея".

В същото време обаче имало фрапиращи ситуации на злоупотреби. Внуци на починали военни живеели в апартаменти на МО, дадени на вече покойните. Освен това не плащали нито вода, нито ток, нито наем при това с години.

"Има и случаи, при които военен си купува от МО апартамента, прехвърля го на деца и внуци и взима нов от министерството, който ползва неправомерно", допълни Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase