Снимка: БТА

Европа трябва да води диалог с големите си съседи – и с Русия, и с Турция. Това обяви президентът Румен Радев пред българи в Брюксел, които го питаха за геополитическите измерения на Европейската сигурност.

Държавният глава се срещна със сънародниците ни в столицата на Европа, където е на официално посещение. В разговорите участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според президента Европа трябва да води диалог с Москва и Анкара паралелно на изграждането на отбранителните способности. Радев обясни и че много европейски лидери приветстват като него подобен диалог.

"Не трябва да търсим конфронтацията, трябва да търсим къде са конфликтните отношения и проблемите, да ги решаваме чрез диалог, да намаляваме риска, за да гарантираме мирна и стабилна Европа", каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Още по темата

Сънародниците ни в Брюксел го питали и за предстоящите събития в страната ни, свързани с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България. Пред тях президентът съобщи, че по повод националните чествания на Трети март предстои посещение в България на руския патриарх Кирил.

Държавният глава благодари на сънародниците ни в Брюксел, че пренасят в сърцето на Европа българската идентичност, култура и духовност.

"Българската общност в Белгия присъства не само символично в обществения живот на страната. Вие пренасяте в сърцето на Европа нашата идентичност, вековна култура, традиции и духовност", каза Радев.

Той припомни, че се среща със сънародниците ни, където и да отиде по света и го прави не само, защото смята това за задължение, но и с удоволствие.

Пред сънародниците ни той припомни, че тази година за България е белязана от Българското председателство на Съвета на ЕС. Радев обясни, че това означава неминуемо и фокусиране на вниманието върху България - освен върху политическите процеси, дебати и административните формалности, но и върху нашите традиции и история.

"Заедно с вас носим призванието да покажем най-доброто като българи и европейци", каза  президентът.

Държавният глава благодари на сънародниците ни и на културните организации в Белгия, на Българската православна църква, на най-старото българско училище "Пейо Яворов", на училищата в Гент и Антверпен, както и на фолклорните танцови състави, за последователните им усилия за съхраняване на българщината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase