Ген. Ангел Антонов Снимка: НСО

Няма контрол в Националната служба за охрана, никой не носи отговорност за службата. Това е мнението на бившия служител на НСО полковник Николай Марков. По думите му липсва граждански контрол, защото той е поверен на комисия в парламента.

Още по темата

"За последната година има ли един път да е изслушван началникът на НСО в комисията? За дейността на НСО той внася един доклад, който нищо не представлява на практика", обясни полковник Марков в студиото на "България сутрин".

Той каза още, че контрол по бюджета, по дейността и практиките в НСО не съществува. Бившият служител на Националната служба за охрана полковник Николай Марков подчерта още, че президентът Румен Радев е бил прав в изявлението си преди време, че НСО на практика е безконтролна служба.

Според полковник Марков началникът на НСО в оставка Ангел Антонов е бил незначителна фигура и външен за системата.

"Той няма компетентност по темата Национална служба за охрана и този вид сигурност, защото това не е относимо към работата в МВР", подчерта полковник Марков.

Той каза още, че Антонов е проблемен за самата служба, защото по негова вина там е създадена непоносима среда за работа.

Бившият служител на НСО попита също така как началникът на службата в оставка е назначен за консул, като срещу него тече проверка от прокуратурата.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията началникът на НСО в оставка Ангел Антонов е бил компромис от 2013 год. и неговото време е изтекло.

"Такива смени в НСО обикновено са с политически контекст", каза той пред Bulgaria ON AIR. Безлов подчерта още, че при избора на началник на НСО трябва да има консенсос между президент и премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase