Снимка: Reuters, архив
fallback

Президентът Румен Радев няма ясна позиция по въпроса за ратификацията на Истанбулската конвенция, обвини го предшественикът му на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев.

Oще по темата

"За мен големият отсъстващ от този дебат беше българският президент и за мен това е символ на двоен стандарт, който не за първи път се случва пред очите ни", упрекна той по време на 12-ата среща на бизнеса с правителството.

Според Плевнелиев няма как да се ходи в Европа и да се твърди, че сме европейци и да защитаваме човешките права и свободи, а същевременно българският президент да няма позиция за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Той добави, че вицепрезидентът Илияна Йотова е изразила своята позиция в подкрепа на конвенцията, но Румен Радев не го е сторил.

Затова Плевнелиев апелира всички български институции да определят позицията си по този въпрос.

Според него чрез Истанбулската конвенция ще бъдат гарантирани основни права и свободи на българските граждани. По думите му тя е да не бият българските жени.

"Освен това с ратификацията на този документ ще се даде шанс да утвърдят демократичните устои на българската държавност. Истанбулската конвенция е наистина за това ние да бъдем достойни и отговорни европейци", каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев допълни, че реален дебат по тази тема така и не се е състоял, като и правителството го е подценил. Освен това той счита, че ако България не ратифицира Истанбулската конвенция, страната ни се приравнява със страни като Йемен и Саудитска арабия, които не гарантират основни човешки права и свободи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

160

Д

преди 6 години

Ех, Плевнелиев. Ти си независим, нищо не зависи от теб. Достатъчно се изложи, спри да се изявяваш публично. Няма ли кой да ти каже, че и ти първо стреляш после се целиш.Кво сте я яхнали тази конвенция. Гледай си президентската пенсия и си мълчи да те обичаме. Добре, че Радев е президент, че се поуспокои народа малко. На бой отиваха нещата, а ти си седнал да пърдиш в огнището. Ако искаш толкова конвенцията, отиди в Турция, Албания, там са я приели и тебе ще те приемат.... :) Айде...

159

Анонимен

преди 6 години

Аман от този гендер.Все съвети и забележки дава.Радев е с най високия рейтинг и одобрение сред българите.Няма нужда от един комсомолски секретар да го учи на демокрация:))))

158

РогатNалиев

преди 6 години

Смел, Образован, Шарамнтен, Деликатен, Умен, но в обратната посока, защото Вятърът на Промяната дига пясък в очите на ветропоказателката

fallback