Снимка: НС, архив
fallback

Под заплахата от санкции парламентът промени Закона за авторското право и сродните му права и въведе европейска директива, свързана с колективното управление на авторските и сродни права.

Тя трябваше да бъде транспортирана в родното законодателство до април 2016 г., но това не се случи.

"Сега, за да се оправи тази грешка и да се съобразим със започналата наказателна процедура и риска да плащаме по 20 000 евро на ден санкции заради това, че не сме приели директивата, се промени законът“, обясни Християн Митев от Обединени патриоти.

Oще по темата

Според него законовите поправки са стъпка към демонополизация.

С промените се създава нормативна уредба за колективно управление на авторските права с цел по-добро управление, прозрачност и отчетност.

Определят се и изискванията за получаване на многотериториално разрешение за използване на музикални произведения онлайн.

Регламентират се правомощията на министъра на културата при осъществяването на контрола върху дейността по колективно управление, свързана с регистрацията на организациите и дружествата и контрол върху дейността им.

Колективното управление на права вече ще може да се извършва и от независими дружества за управление на права, получили регистрация в Министерството на културата. Сега действащите организации за колективно управление на права и техните тарифи ще се запазят.

Предвиден е 6-месечен преходен период, в който регистрираните организации да приведат в съответствие със закона уставите си.

Дава се и възможност на ползвателите на авторските права да искат промяна на тарифите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Даваш за обсъждане

преди 6 години

току що завършена дисертация.Защитата й се състои след около два месеца.След това можеш да я оформиш като монография и да я публикуваш. Ако го направиш преди защитата, това дразни и Научния съвет, и останалите ти колеги. Имало е такива случаи, но обикновено им провалят защитата или ги връщат за преработка.Ако следваш установения ред, в рамките на двата месеца преди защитата някой може да публикува от свое име труда ти. Знаете ли колко такива случаи има в БАН и във ВУЗ-овете? Тепегьози бол.

8

както

преди 6 години

в селското стопанство,изкупчиците печелят повече от фермерите - регистрираните дружества за колективно управление на авторски права, печелят повече от авторите. После държавните рекетьори имат повод да водят "борба срещу нелоялните практики при храните" и съответно "борба срещу нелоялните практики с авторското право"... Както обикновено от всичко печели Пеевски.

7

Анонимен

преди 6 години

Имаш предвид, че НИЕ трябва да плащаме по 20000 евро на ден защото вие сте спали?

fallback