Снимка: Булфото, архив
fallback

Няма манитулация на акцизната информационна система на Агеция "Митници", категоричен е финансовият министър Владислав Горанов. През април 2016 г. са били установени проблеми, но те вече са отстранени, каза той по време на извънредно съвместно заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и тази за вътрешна сигурност и обществен ред.

Oще по темата

Финансовият министър дори поздрави левицата, че повдигнала въпроса.

"Така се прави! Винаги се атакуват най-успешните политики и находчивостта на левицата е за похвала", каза Горанов. 

Той е категоричен, че няма извършени манипулации в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), както и липсват данни за извършени престъпления във връзка с нея.

Директорът на агенция "Митници" Георги Костов, който също бе привикан за изслушване пред депутатите цитира данни според, които от 2012 до миналата година има непрекъснат ръст на постъпленията от акцизи. Изключение е само 2014 г., когато събираемостта е по-ниска.

Според изчисленията на Костов за 5-те години има общ 930 млн. лв. ръст на приходите от акциз. Около 200 млн. лв. от тях идва от увеличеннето на акциза на цигарите. 

Investor.bg припомня, че темата отново излезе на дневен ред, след като на 16 януари от БСП поискаха разсекретяване на доклада на ДАНС относно слабостите в работата на БАЦИС. Според червените има сериозни констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните агенции има пропуски и допускат заличаване на данни на акцизни стоки. Това бе и една от причините за внесения вот на недоверие.

Няколко дни по-късно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще предложи намитниците да поръчат външен одит на акцизната си система. Той обаче е категоричен, че в доклада на ДАНС за БАЦИС няма конкретни данни за извършени престъпления или за отклоняване в плащания на данъци.

Според изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев системата е приета с множество недостатъци през май 2013 г. и чак тази пролет може да се очаква тя да получи адекватно ниво на защита.

По думите му само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300 хил. трансакции, което се равнява на стотици милиони левове. Делчев задочно обвини директорът на Агенция "Митници", че е разрешил внедряване на неефективна система.

Междувременно в неделя от ГЕРБ разпространиха прессъобщение, както и копие от доклада на ДАНС и докладна записка на финансовия министър до премиера Бойко Борисов от 3 януари тази година.

От записаното в нея се разбра, че БАЦИС все още не разполага с цялостна система за защита от зловреден код и пробиви, но това действително се очаква да стане до април 2018 г. В доклада се посочва, че след хакерски атаки към системата през 2016 г. по сигнал на държавните органи е възложен доклад на ДАНС, който констатира "слабости", които позволяват източване на ДДС.

Според шефа на митниците, дупките в сигурността вече се отстранени. От докладната на Горанов до Борисов обаче става ясно, че не е премахната възможността за използване на един и същ административен привилегирован потребител с най-високи права и една и съща слаба парола за осъществяване на отдалечен достъп до интегриращо комуникационно устройство за наблюдение и контрол. Освен това направените препоръки на Горанов (9 на брой) са приложени за едва 47 от общо 340 устройства, тъй като тази мярка изисквала допълнителни разходи от икономическите оператори.

В крайна сметка на днешното заседание на двете комисии в НС Горанов обяви, че в доклада на ДАНС и в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение.

"В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза още той.

"Мога да заявя с удовлетворение, че в резултат на работата на приходните администрации успяхме да повишим значително събираемостта на приходите от акцизите, като в края на 2017 г. те достигат 29,7 на сто. Това число е важно, защото именно то е важно за увеличението при прихода на БВП, което означава повишаване на събираемостта. В края на 2017 г. данъчните приходи достигат до 29,5 млрд. лв., което е с 6,5 млрд. лв. номинално нарастване от 2013 г.", каза още Горанов.

Още икономически новиви четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 6 години

"И задава въпроса може ли с танкер да се стигне до Нови Искър? Става въпрос за танкера Кемал Ка, транспортиращ стоки с режим на отложено плащане на акциз от гръцки данъчен склад до български данъчен склад, който фактически разтоварва гориво на митнически склад, което е незаконно. След това горивото е транспортирано през територията на страната в порядъка на няколко седмици, без документи за платени или обезпечени данъци."Я, Нови Искър, там не се ли случи нещо за точене на ДДС и акзцизи?

47

така ли

преди 6 години

Пред депутатите е изнесена информация и за 54 танкера, които пристигат и разтоварват у нас и за които в писмо на ЕК пише, че енергийните продукти са били изпратени до място, различно от местонахождението, посочено в електронния административен документ, като танкерите са останали там между 10 и 20 дни.Фирмата не е санкционирана.Тя прави това нарушение един, два, три, петдесет, сто пъти.И винаги митницата излиза със становище, че действието е само претоварване.За случая няма виновен до момента.

46

ognyanz

преди 6 години

До 46: Събираемостта на данъци иа акцизи трябва да се отчита като процент от брутния национален продукт, а не като абсолютна стойност. Едно е 100 лева от хиляда, друго - от две хиляди. Като процент от БНП никое от трите правителства на Бойко не е достигнало събираемостта по времето на правителството на Станишев.

fallback