Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

България ще помага в нормализирането на тона между Европейския съюз и Турция. Това обеща премиерът Борисов на турския президент Реджеп Ердоган. В Истанбул двамата лидери откриха реставрирания храм "Св. Стефан".

Сърцето на някогашен Цариград, т. нар. Желязна църква е важен исторически паметник както за турската страна, така и за България.

Oще по темата

"Най-значимото послание от срещата на Борисов и Ердоган се крие в символиката на откриването на християнско светилище с вековна традиция в едно от сърцата на мултикултурализма, където доминираща е мюсюлманската религия", сподели в студиото на "България сутрин" журналистът Георги Коритаров.

По време на визитата си Борисов посочи, че предстои сериозен дебат за бъдещето на Европейския съюз в светлината на Brexit, но страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС.

Той подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

"За мен това е един пример за това как България, а и ЕС могат да дадат импулс за едно ново обединение и разбирателство около идеята за съжителство на различия", допълни още Коритаров.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Тайфур Хюсеинов коментира, че самата церемония по откриването на църквата "Св. Стефан" е била голям жест от страна на турската държава.

"Безспорно символиката е голяма. Събитието има както политическо, така и религиозно измерение", каза още Тайфур Хюсеинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Американофил

преди 6 години

Европа и Азия почват да си подобряват отношенията, възможно е да се обединят. Ипек Йолу ако се осъществи от Пекин продължавайки на Турция минавайки през Анкара и продължавайки към Великобритания до Лондон. От Ипек Йолу ще търгуват стоки за трилиони евро без да плащат такси комисионни мита на евреите, тогава американската икономика ще се застраши и доларът ще рухва с невидими бързи темпове.Трябва да отворим война на стратегически важни държави от Европа и Азия за да вземем контрол на Ипек Йолу.

45

Анонимен

преди 6 години

Голямо Дрън.дрън.Турция сключва икономически договори с Франция където оплюха Ердоган ,ама той щял да купи 20 самолета ербъс и телешко месо от французите .Нашия кьорфишек ще ремонтира джамии да кляка и някой да му цуне гъ-зо а за икономиката голям среден .Иначе църквата рилича на арабски дворец и ако сложат отгоре един полумесец никой няма да се сети че е църква

44

Тангра

преди 6 години

Бог е един и това е слънцето.Християнството поставя триединството на Отца и Сина и света го богу духа.Исляма, в миналото - Монофизитната ерес поставя Бог в центъра. Алах Акбар.Всъщност това са два различни начина на мислене.Но както каза великия Конфуций: Кой го е грижа дали една котка е бяла или черна. Важното е дали лови мишки.Така че, браво на двамата. Така трябва. Най-важното е да ти е добър комшията.

fallback