Снимка: Facebook
fallback

Общ преглед

Да ни е честит обновеният храм "Свети Стефан" и да се издига българският дух в нашите отношения за доброто на нашите страни, църкви и народи. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди откриването на реставрирания храм "Св. Стефан" в Истанбул.

"Слънчево е и на душата ми, както и на душата на всички българи, които знаят каква стойност за нашата България има построяването на този храм", каза Негово светейшество.

Oще по темата

"За нас е голяма чест с нас да е патриархът, мюфтията, и всички парламентарни групи. Тази църква преди 7 години щеше да падне, сигурно сте я виждали", заяви от своя страна Бойко Борисов.

Той отново подчерта, че днешният ден е възможен заради добрите отношения с Турция. Това е първото официално посещение на Борисов извън страната, след като страната ни пое европредседателството. Но той не намира някаква символика, че то е в Турция.

"Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове. България е важна държава, велика държава, но не бива да й се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси", каза още премиерът.

И припомни за бунтовете на бежанците в лагера в Харманли. Той отбеляза, че сега има нулев натиск на бежанци към страната ни.

Той отбеляза още, че откриването на реставрирания храм "Св. Стефан" в Истанбул ще остане в историята. Бойко Борисов не пропусна да благодари на реставраторката на църквата и коментира, че е направила всеки детайл с душа.

Вече започна и официалният молебен, който се води от патриарх Неофит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

241

анонимен

преди 6 години

относно доставките на газ за бьлгария целта беше да се освободим от независимосттана русия и кого се нахентрихме на турция сега вьв всеки един момент ще ни изнудватурция

240

хах

преди 6 години

е така бехме и със СССР.Дружба от векове за векове.за част от вековната дружба с Туркия - Боко да пита Христо Ботев, Васил Левски , Георги Бенковски, Васил Петлешков , Кочо Честеменски и т.нА Ердоган даже не си беше сложил слушалки за превод, докато нашия беше на трибуната."Уважение".

239

Жиб.

преди 6 години

Надяваме се българо-гръцката граница скоро да мине близо до Памуккале,та да станем съседи на Лидия,Фригия,Киликия,Кюрдистан и Караман,че съседството с Турция нещо взе да ни омръзва.

fallback