Протестът във Варна. Снимка: БулФото

Протести срещу изграждането на втори лифт в Банско и промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" се провеждат в София и десет града в страната.

В столицата недоволните блокираха част от бул. "Витоша", съобщи БНР.

Според протестиращите кабинетът на практика е позволил строежи върху 48% от територията на парка. По-рано екоминистърът Нено Димов уточни, че става въпрос за направа на спортни съоръжения и съпътстваща ги инфраструктура, а не на хотели. Според природозащитници обаче решението ще доведе до изсичане на вековни гори в парка.

Жители на Банско и региона, които са за изграждане на втори лифт, пък излязоха на контрапротест на път Е-79 край Симитли. Протестиращите смятат, че втория кабинков лифт и промените в управлението на парк "Пирин" ще донесат повече икономически възможности. Наред с това недоволните изтъкват, че еколозите защитават чужди интереси, а не националните.

Десетки патрули охраняват протестиращите заради тъмния час от денонощието и за да се предотвратят инциденти на главния път. Протестът доведе до задръстване в двете посоки на Е-79 в района на Симитли

По-рано днес адвокат на компанията "Юлен", концесионерът на Ски-зона Банско, заяви, че изграждане на втори кабинков лифт може да започне най-рано след 2 години заради очакванията обжалвания на инвестиционния проект.

При изграждането на втори кабинков лифт над Банско ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната. Това уверение са дали кметът на Банско Георги Икономов и представители на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен". Те се срещнаха с министъра на околната среда и водите Нено Димов и са представили идейния проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.

"Протестите срещу втора кабинка в Банско са опит за саботиране на възможностите на българския туризъм", заяви пък вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "Лице в лице" по bTV.

Той коментира, че това е изкуствено създаден проблем и всеки, който гледа отговорно на този казус, трябва да се постарае да намери решение за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase