Снимка: архив "Булфото"

В София поетапно започват да влизат засилени мерки за сигурност заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Страната ни пое ротационното шефство от 1 януари, а официалната церемония по приемането ще бъде на 10 януари.

Заради това от днес в столицата влизат постепенно серия от ограничения. Първото от тях е - закриване на два паркинга в непосредствена близост до НДК.

На 10 и 11 януари ограничения ще има около Народния театър, където ще бъде церемонията по приемането на председателството, съобщи bTV.

Още по темата

Ограничения ще има и при преминаването на делегации от летището до различни хотели. Те включват спиране на движението в участъците, където се придвижват делегациите.

"Най-основното трасе е между летище "София", НДК и съответните хотели", обясни зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Той уточни, че ограниченията ще са само за определени часови диапазони.

"Целта е спирането на движението да е за максимално кратко време, за да не се затормозява останалият трафик", каза Крусев.

Преди месец и МВР предупреди, че трафикът в София ще бъде затруднен заради събитията, които съпровождат Председателството.

Тогава бе съобщено, че се предвижда затваряне на цели пътни артерии, сред които булевардите "Брюксел", "Цариградско шосе", "България" и районът около НДК.

При извънредни ситуации не било изключено да се спира и метрото, което минава в подлеза на двореца.

Основните маршрути за придвижване на делегатите ще са от летището до НДК, София Тех Парк и хотелите, в които ще се настанят депутатите. По тези трасета движението може да бъде ограничавано или затруднено. Най-сериозна ще е охраната около НДК, където ще се провеждат заседанията. Там в охраната може да се включи и жандармерия, а влизането на граждани в зоната за сигурност ще бъде на специален режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase