Снимка: архив Reuters

Близо 20 млн. лв. одобри правителството за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29. Това е вторият транш за тази година по проекта. По него в централния бюджет за 2017 г. са заложени 30,52 млн. лева.

Първият транш в размер на 9 630 000 лв. беше отпуснат през януари.

Още по темата

Ремонтът на МиГ-овете е наложителен за гарантиране на въздушния суверенитет. Както е известно, процедурата за избор на нов боен самолет бе върната от депутатите.

Вчера стана ясно, че България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребителя МиГ-29. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата, обявена от МО.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase