Снимка: архив "Булфото"
fallback

България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребители МиГ-29. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от военното министерство. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата. 

От документите става ясно, че за тази сума руската фирма ще ремонтира 12 едноместни бойни самолета и 3 двуместни, които са учебно-бойни. Реално това са всички изтребители МиГ-29, с които България разполага, пише"24 часа".

Руснаците трябва да осигурят годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 при учебните, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Oще по темата

Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 г., каквато ще е продължителността на рамковото споразумение.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

Все още на българските МиГ-29 не са монтирани купените за тях през частна фирма руски двигатели. Причината е, че руснаците не предоставят оригиналната документация на двигателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

178

Хуz

преди 6 години

Проруските 240 депутати в Парламента, ведно с целия управляващ елит в София само това умеят - да продават интереса на българите и България за лична облага.

177

Саманта Фокс

преди 6 години

Според мен е по-добре да купят нови локомотиви за железницата отколкото да ги дават на вятъра.

176

extremist

преди 6 години

АБЕ ВИЕ РУСОФИЛИТЕ ЗАЕДНО С РУСОФОБИТЕ ЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА СИ ОРГАНИЗИРАТЕ ЕДНА ИГРА НА "БЕСЕНИ*ЦА" ? ОТИВАТЕ НА НЯКОЙ СТАДИОН , ВДИГАТЕ ДВА РЕДА БЕСИЛ*КИ СРЕЩУПОЛОЖНО НА ДЪЛГАТА СТРАНА НА ИГРИЩЕТО, НА ЕДИНИЯ РЕД СИ НАХЛУЗВАТ ПРИМКИТЕ САМО РУСУФИЛИ , НА ДРУГИЯ САМО РУСОФОБИ, И ВСЕКИ ДЪРЖИ ВЪЖЕНЦЕТО НА ОНЯ СРЕЩУ НЕГО. СЪДИЯТА ДАВА СИГНАЛ И ДЪРПАТЕ ВЪЖЕНЦАТА. ВСЕКИ РУСОФИЛ ЩЕ Е ДОВОЛЕН ЧЕ Е ПРАТИЛ В ГРОБА ЕДИН РУСОФОБ И ОБРАТНО. ОБЕЩАВАМ ВИ ПО ВРЕМЕ НА ШОУТО ДА ЯМ ПУКАНКИ И ДА ПРОДАМ ТВ-ПРАВАТА...

fallback