Снимка: архив "Булфото"

България ще даде 81 млн. лв. за ремонт на 15-те български изтребители МиГ-29. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от военното министерство. Руската компания РСК МиГ е единствената, която е поканена в процедурата. 

От документите става ясно, че за тази сума руската фирма ще ремонтира 12 едноместни бойни самолета и 3 двуместни, които са учебно-бойни. Реално това са всички изтребители МиГ-29, с които България разполага, пише"24 часа".

Руснаците трябва да осигурят годишен нальот от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 при учебните, при фиксирана цена на летателен час. В летателна годност във всеки момент трябва да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Още по темата

Изпълнението на договора би решило част от проблема на изтребителната авиация за 4 г., каквато ще е продължителността на рамковото споразумение.

Преди време военният министър Красимир Каракачанов обяви, че изтребителите ни МиГ 29 са все още годни за летене и затова държавата ще предприеме стъпки към ремонтирането им докато текат процедурите за закупуване на нови изтребители.

От обществената поръчка за ремонта, публикувана от МО, става ясно още, че първоначалната цена на всички договори по споразумението е 41 млн. лв. (без ДДС), но към него е предвидена възможност за конкретни допълнителни договори, без общата цена да надвишава 81,290 млн. лв.

Специалисти от РСК МиГ извършват в момента технически прегледи на всеки от българските изтребители.

Самолетите имат летателен ресурс до 2029 г. Каракачанов дори допусна възможност те да се модернизират. В проекта за купуване на новия за армията многоцелеви изтребител, който беше приет от парламента миналата година, възможността за модернизация на МиГ-овете е оценена като по-скъпа и по-неефективна от купуването и на нов самолет.

Все още на българските МиГ-29 не са монтирани купените за тях през частна фирма руски двигатели. Причината е, че руснаците не предоставят оригиналната документация на двигателите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase