Снимка: БТА

Масови проверки на болниците започват здравното министерство съвместно с МВР и прокуратурата.

"Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи", зарече се здравният министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Той допълни, че има намерение проверките да имат системен подход и би желал това да е признак на прозрачност в работата.

Ще се проверяват договорите на болниците, подчерта Ананиев. Според него със сигурност ще се намерят и такива, които ощетяват НЗОК и гражданите.

МВР шефът Валентин Радев каза, че се увеличават сигналите за нерегламентирано отклоняване на средства в здравеопазването и призова за съдействие на всички нива, "защото битката ще бъде жестока".

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници.

Данните сочат, допълни Цацаров, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни.

Проблемът според нас, каза още Цацаров, е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство, добави още той, цитиран от БТА.

Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, подчерта Цацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase