Снимка: Булфото, архив

Дебатът в политиката ще се смени на следващите избори и антикомунизмът, национализмът, говоренето за реформи, ще бъдат изместени от криминален дискурс. Ще бъдат издигани криминални обвинения от политици срещу политици, играта ще загрубее и дългото примирие между политическите опоненти ще свърши. 

Това прогнозира Георги Лозанов по време на VI-та Национална конференция по изборни системи, ня която Dnes.bg e медиен партньор. Той изброи дискурсите, на които партиите традиционно разчитат по време на избори. 

Според Лозанов антикомунизмът залязва като тема в политическите дебати и дори и десните политици го избягват, защото осъзнават, че губят избиратели от него. 

"Антикомунистическия дискурс никога не се превърна в политически. Той не изпълни задачите си", каза той и даде за пример лустрацията. 

Според Лозанов и победилият на миналите избори националистически дискурс ще залезе за следващия вот.

"Ислямска държава вече я няма на картата, бежанската вълна стихва", каза медийният експерт и прогнозира, че и проблемите с ромите ще се канализират. 

Анти-ГЕРБ говоренето е сред другите традиционни дискурси по избори. Според Лозанов той не е проблем за управляващите, но проблем би бил отговорът им, защото в последните им реакции имало все повече самохвалство.

Иначе анти-ГЕРБ говоренето нямало да донесе успех на изразителите си, защото при него имало "много маймуни на клона". 

Реформаторският дискурс също е част от предизборните дебати, но той е в ситуацията да е безрезултатен, защото няма баланс между патоса и ефекта от него, смята Лозанов. 

В друг дискурс, проевропейския, според Лозанов още има ресурс, защото избирателите все още очаквали европейски политици. 

Харизматично- популисткият дискурс, чиято емблема според експерта е Бойко Борисов, също залязва, смята медийният експерт. "Разочарованието от елитите е толкова голямо, че възможността лидерите да си построяват харизматичен образ, е невъзможно", смята Лозанов.

На фона на изхабяването на всички дискурси той смята, че криминалният ще е водещ.

"Политиците ще започнат да се обвиняват в криминални престъпления", каза Лозанов и допълни, че началото вече е дадено с темата за приватизацията. Той прогнозира, че политическото разследване на криминални престъпления ще е грозна картина. 

Социологът Кольо Колев коментира, че ако хората започнат да искат мъст вследствие на такъв дебат, нищо добро не ни чака. Причината е, че това била целта на западните корпорации, които искат смяна на политическите и икономическите елити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase