Снимка: Reuters

Единна народна партия ще поиска от президента Румен Радев да наложи вето на приетите от парламента текстове в закона за бюджета на здравната каса, с които през 2018 г. се забранява да се плаща за нови лекарства и да се финансират нови болници.

Още по темата

"Мотивите на искането ни се базират на изказванията в пленарна зала от страна на управляващите, които сметнаха за естествено да забранят достъпа до иновативни лекарствени средства, от които зависи живота на българските граждани, оправдавайки се с неспособността си да упражняват ефективен контрол върху разходите. Смятаме за безумие управленската немощ да узаконява геноцид над гражданите на България, които се борят за живота си", заявяват от ЕНП. Преди дни вето поискаха и от федерация "Български пациентски форум", пишат те.

Управляващите твърдят, че забраните се налагат временно, докато се приемат законови и административни промени, с които контролът над разходите за лекарства и болници да се подобри.

Според шефа на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова, подобен род тревоги е неоснователен.

"Забраната за плащане на нови медикаменти е временна мярка - заяви тя пред "Труд". - И следващата година ще се плащат за генерични и биоподобни продукти, които навлисат в позитивна листа, но временно се ограничава плащането на скъпите терапии, които все още не са в лекарствена употреба. Тази мярка касае няколко медикамента, те не са първа линия на терапия и в този смисъл смятам, че нито един български пациент няма да остане без осигурено лечение чрез НЗОК", настоява тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase