Снимка: Булфото

Шефката на бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ не се разчувства от черните знамена, спуснати от сградата на БАН срещу парламента в знак на протест срещу недостатъчния бюджет за наука.

Напротив – според нея има достатъчно пари за учените, стига обаче да се използват както трябва.

Още по темата

"В бюджета за 2018 г. има 5 милиона повече за БАН в сравнение с тази година. Ръстът е 5%, малък е, но това са възможностите на бюджета", обясни тя. Според нея учените обвиняват държавата, че недофинансира БАН, но това не било така.

"За пръв път през 2018 г. от бюджета са предвидени 65 милиона за проекти, за които учените от БАН и от университетите ще кандидатстват, това са пари които те биха спечелили на проектен принцип, а така се финансират учените от цял свят", обясни Менда Стоянова.

Освен това за трета поредна година имало и програма за финансиране на млади учени.
 
Тя припомни, че през 2015 г. средствата по програмата не са били харчени както трябва, защото се оказало, че половината от тях си ги взели ръководителите на тези млади учени за техните си заплати.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обаче успял да оправи нещата и сега всичко било наред.

"Може би на учените от БАН не им харесва това, че трябва да се борят за заплати, че те са за проекти", допусна Менда Стоянова и допълни, че това е световната практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase