Снимка: архив "Булфото"
fallback

Параолимпиецът и депутат от БСП Михаил Христов поиска отпадането на думата инвалид, защото според него тя означава невалиден, т.е. незаконен.

Той и съпартиецът му Крум Зарков са внесли промени в Закона за държавните такси, с които искат инвалид да бъде заменена с хора с увреждания.

"В едно общество, стремящо се съм европейски ценности и солидарност, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричан инвалиди. Самата дума инвалид носи негативен заряд. Тя се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен", пишат в мотивите си вносителите на поправките в закона.

Според тях хората с увреждания не са невалидни и заради това те предлагат тази дума да бъде заличена от българското законодателство и да бъде заменена с хора с увреждания.

За да се случи това се налагат промени в девет закона.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавните такси се променят и Закона за висшето образование, Закона за здравното осигуряване, Закона за железопътния транспорт, Закона за защита на животните, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за движението по пътищата, Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Хората с увреждания в България са около 800 хиляди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 6 години

Има много мними инвалиди, които точат държавни средства, внасят леки коли без мита и ползват всички придобивки предназначени за инвалиди. Но да се оставят и реалните инвалиди без средства и да се затварят в домове, това е несериозно. Ние трябва да преосмислим отношението и мисленето си към хората в неравностойно положение. Вчера потребител ме попита защо съм учил езици??? Мисленето, мисленето е проблема!

6

До 3

преди 6 години

Кажи ми една цивилизована държава където инвалидите се заключват в домове, за да не загрозяват картинката на вас нормилните. Последните подобни практики са от Япония, но и там са преустановени. В Западна Евроа и САЩ можеш да видиш инвалиди на всякъде. Но там има скосени тротоари, нископодов градски транспорт, рампи. Но ние си обичаме ориента, всички недъгави в затвори или направо в пеща, че в домовете пак хабят ресурси. Хора ли сме, животни ли сме? После зашо няма да станем развита държава.

5

БСП са гад.ини

преди 6 години

Невалидна е мръсната ви червена партийка, която само хвърля общи празни приказки и създава интриги в държавата.

fallback