Снимка: "24 часа"
fallback

Ако сега се проведат парламентарни избори, резултатите от тях биха повторили тези от вота за парламент през март. 8-те месеца политически битки не са повлияли съществено на нагласите на избирателите.

Това показва социологическо проучване на изследователски център "Тренд", проведено по поръчка на "24 часа". Изследването е направено между 3 и 12 ноември сред 1005 пълнолетни български граждани.

Данните показват, че за ГЕРБ сега биха гласували 21,2%, а за БСП - 17,8%, от всички анкетирани. Преизчислено само към гласуващите българи това са 33,7% към 28,2%. Окончателните резултати от предсрочните избори през март бяха за ГЕРБ 33, 54% срещу 27,93 за БСП.

Oще по темата

Патриотите запазват подкрепата си, "Воля" губи доверие, сочат още данните на социолозите.

Въпреки участието на "Обединените патриоти" в правителството, не се забелязва спад в подкрепата за тях.

За тях днес биха гласували 5,4%, а за ДПС 6,3%. Според анализа на социолозите трудно би могло да се каже от тези резултати дали патриотите или движението биха били трета сила при окончателната подредба.

Партията на Веселин Марешки "Воля" отчита понижение на стойностите спрямо месеците преди изборите, събирайки 1,8% подкрепа от всички.

На толкова могат да разчитат с днешна дата и в Реформаторския блок. За "Да, България" биха гласували 1,4%, а за ДСБ 1,1%.

Доверие в правителството имат 32 на сто от анкетираните, а в премиера - 42 на сто, показват още данните на "Тренд".

Днес 46% вярват, че кабинетът "Борисов 3" ще изкара пълния си мандат, а песимист е всеки трети, или 32%.

Президентската институция се ползва с доверието на 64 на сто от българите, а на президента Румен Радев симпатизират 67 на сто.

Институцията омбудсман, олицетворявана от Мая Манолова, събира най-малко отрицателни оценки сред всички останали държавни органи - 20%. Тя е втората най-уважавана институция в държавата с 59 на сто положителни оценки след президентството.

Традиционно оценката към работата на парламента е на най-ниски нива - 23% положителна; 68% отрицателна. Доверието в съдебната система също е ниско, а положителните оценки за работата й са малко на 20 на сто. Армията и полицията събират по-висока подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 6 години

А защо никога не показват рейтинга на Цветанов? Само питам :) !

72

bai_jordan

преди 6 години

Аз гласувах за ГЕРБ, както и цялото ми семейство, а ти 72 си *** ***!

71

Анонимен

преди 6 години

Поредната поръчкова стъкмистика.Аз за десетина години още не съм срещнал човек, който да е гласувал за ГЕРБ.Освен ако ги е срам да си признаят.

fallback