Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Соцлидерката Корнелия Нинова даде заявка, че може да даде едно рамо на ГЕРБ за промени, с които да отпадне разследването на престъпления по давност, но постави и някои условия.

Още по темата

"Ще подкрепим промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, в тях влиза и приватизацията. Иначе не", отсече тя.

В понеделник от ГЕРБ обявиха, че ще предложат промени в Конституцията.

Искането им е в член 31 да бъде създадена нова алинея 8, която казва, че не се погасява по давност наказателно преследване и изпълнението на наказанието за тежки престъпления, извършени при или по повод на приватизацията в периода 1992 - 2017 г.

ГЕРБ вече имали подкрепата на Обединените патриоти, на ДПС, а "Воля" неведнъж е заявявала подкрепа за подобни стъпки, обобщи председателят на правната комисия. За да бъде внесено предложението в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а за да мине в пленарната зала - 180 гласа.

За да търси подкрепата на левицата вчера на премиерата на филма на Елена Йончева "Граница", шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов лично връчи папката с предложението на Корнелия Нинова. Тя обаче отказа тогава да му даде отговор дали социалистите ще застанат зад ГЕРБ.

Във вторник пък тя определи предложението на ГЕРБ като "половинчато" и заяви, че ще го подкрепят, ако се включат и въпросите свързани с приватизацията и масовата приватизация, концесиите на Прехода и групировките, където било раздадено част от материалното богатство на държавата.

"Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият преход и истината за него да се сложат на масата", настоя Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase