Снимка: ДПС
fallback

Националистите са излишни в управлението на България и участието им във властта не е добро нито за съседите й, нито за Европа.

Това обяви главният секретар на Либералния интернационал Емил Киряз по време на конференция на балканските либерали в София. ДПС е член на "Алианса на либералите и демократите в Европа“.

"Това, което е случва в България е  много разочароващо, но и повод за сериозна тревога. Абсолютно излишно е популистко-националистически партии, които правят политика само на базата на ксенофобия и дискриминация, да бъдат част от управлението. Това не носи нищо добро нито на България, нито на съседите и, нито на Европа“, каза Киряз, цитирани от пресцентъра на ДПС.

Oще по темата

Според главния секретар на Либералния интернационал присъствието на националисти в българското правителство трябва да е урок за всички либерали.

"Ние трябва да вземем тази ситуация и да говорим на висок глас за нея, за да не продължава такова нещо и да не се повтаря някъде другаде.", каза той.

Кирияз допълни,  че "ДПС е една истински патриотична партия. Не по име, а с политиката, която води. В духа на този патриотизъм ние сме тук, за да предложим нашата помощ на ДПС и цялата Българска държава за Председателството на Съвета на ЕС и особена за срещата на върха, която предстои."

Балканските либерали излязоха с декларация, в която изразиха безпокойството си от засилването на вълната от национализъм и шовинизъм в почти всички европейски страни.

"Дори през последната година и половина някои от тези крайно радикални и ксенофобски партии успяха да влязат в националните парламенти на съответните държави. За съжаление някъде са включени и във властта“, се казва в документа.

По време на форума председателят на АЛДЕ  Ханс ван Баален се застъпи за Европа на една скорост. "Не трябва да се бърза с Федерална Европа, за да остане отворена за нови държави членки“, каза той.

Членът на Европейски икономически и социален комитет сър Греъм Уотсън коментира и предстоящото председателство на Съвета на ЕС от България.

"Председателството на Съвета е ЕС не е просто win-win ситуация, а е win-win-win: Печели ЕС, Печели България, Печелят и Западните Балкани. Но само при едно условие, че нещата се случат по правилния начин“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 6 години

ДПС и ДОСТ - двете пипала на турската мафия в България!

65

Анонимен

преди 6 години

ДПС и ДОСТ са антибългарски противоконституционни партии на етническа основа, прокуратурата къде спи?

64

Анонимен

преди 6 години

ДПС и ДОСТ са антибългарски противоконституционни партии на етническа основа, прикуратурата къде спи?

fallback