Снимка: БТА
fallback

Балканите могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността, толерантността и солидарността по пътя към членство в ЕС. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в рамките на провеждащата се в София конференция на балканските либерали на тема "Западните Балкани - неразделна част от Обединена Европа". Домакин на форума е ДПС.

Oще по темата
На конференцията е било изразено безпокойство по отношение на засилващата се вълна на национализъм и радикализъм в Европа.

"Моделът, който предлага правителството на България, не е моделът за консолидация на Балканите. Балканите не можем да се консолидираме чрез национализми, шовинизми, радикализми", заяви Карадайъ, цитиран от БТА.

Според него балканският национализъм е малко по-опасен от европейския.

Карадайъ посочи, че е важно да се обмени опитът на България за мирния преход от тоталитарна система към демокрация с опита на другите балкански страни.

На конференцията ще бъде обсъден и въпросът за отношенията ЕС-Турция.

"Нашата позиция е, че демократичните процеси в Турция трябва да продължат и продължаване на преговорите за членство на Турция е част от демократичните процеси“, каза лидерът на ДПС. 

По думите му референдумът в Турция е показал, че турското общество е разделено на две равни половини.

"Тази половина, която споделя кемалистките, демократичните, европейските ценности, трябва да бъде подкрепена“, посочи Карадайъ.

"Като съседна държава на Турция, а и другите балкански страни, имаме интерес за съсед да имаме една демократична Турция, а защо не и член на ЕС“ каза той.

Попитан за предстоящия вот на недоверие към българското правителство, Карадайъ заяви, че власт, в която участват националисти, вреди на държавата.

Дните на национализма са свършили, те нямат бъдеще, посочи Греъм Уотсън, член на Европейския икономически и социален комитет.

България и Румъния отговарят на критериите за влизане в Шенген и трябва да бъдат приети без протакане, смята Ханс ван Баален, председател на партия АЛДЕ.

Същото важи и за Еврозоната, България е готова да влезе в Еврозоната, нека не протакаме повече, каза той. Според него страните от Западните Балкани трябва да влязат в ЕС.

"Наше задължение като либерали е да упражним натиск за приемане на страните от Западните Балкани в ЕС, каза Калин Попеску-Таричану", председател на Сената на Румъния.

В конференцията участват лидери на либерални партии от Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора, Румъния, Сърбия и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Най-дискриминирани в България са българите - ФАКТ.Ако не съществуваше дискриминация спрямо българите,нямаше да съществува и националистическа партия.Всякакви общности,малцинства имат гръб,само българите нямат и са унижавани.

15

нн

преди 6 години

Събрали се да обсъждат Западните Балкани, а в главите им и Турция. От къде на къде? Ясно показва на кого симпатизират и какви българи са? Така не може и не става.

14

Анонимен

преди 6 години

От коментарите личи колко е прав Карадайъ . Няма толерантност в България , няма признаване на малцинствата , но има омраза и националистически амбиции на българите,които няма да доведат до нищо добро

fallback