Архив: Булфото

ДПС скочи срещу решението на правителството да се увеличи от 300 на 480 лв. минималния размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители от началото на 2018 г. Така месечните вноски стават 145 лв., а на годишна база - около 1745 лв., което е с 690 лв. повече спрямо 2017 г., пресмятат от движението.

"Темповете на растеж на разходите за социални и здравни осигуровки са несъразмерни спрямо растежа на приходите от продажби от дейността на земеделските производители. Това е грубо посегателство върху хляба на тези отрудени и работливи български граждани", каза в декларация от името на ПГ на ДПС Хасан Адемов.

По думите му още в първия кабинет "Борисов" е бил увеличен минималният размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители от 130 на 240 лв. Като резултат на тази мярка регистрираните производители са намалели с 30 000  за 1 година, отчете Адемов.

Той допълни и че днес земеделският сектор е печално известен с ниските доходи от реализираната продукция, с неблагоприятните условия на труд, с нискоквалифицираната и слабо мотивирана работна сила.

"Сигурно ще се намерят аргументи, че предложената мярка е за балансиране на приходи и разходи. Но защо търсим баланс само от земеделските производители?", попита Хасан Адемов.

По думите му земеделските производители и тютюнопроизводители са готови да отстояват своите права.

"Те нямат трактори и едър стопански инвентар, с който да блокират пътища, но имат силно чувствителна и ранима душевност, която е изпълнена с гняв и е готова да отстоява своите права. Не посягайте на хляба на земеделските производители и тютюнопроизводители. Спомнете си какво е казал народът - никой не е по-голям от хляба!", заключи Адемов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase