Снимка: Bulgaria On Air
fallback

26-ата българска антарктическа експедиция тръгва другата седмица за остров Ливингстън. Ще бъде транспортирана апаратура за научни изследвания.

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев посочи пред Bulgaria ON AIR, че изненадите започват още от логистиката, тъй като ще пътуват с 23-метрово корабче с платна до остров Ливингстън, но сравни престоя там като хубав наркотик.

"Авантюристично начинание, но просто нямахме друг начин. С него трябва да изминем около 150 мили - около 15-20 часа плаване сред ледени блокове", каза проф. Пимпирев.

Акцентът на проучванията ще е върху затоплянето на климата, което се наблюдава в Западна Антарктида.

"Нашата база не разполага с никаква апаратура за научни изследвания на самото място. Пробите, които се събират там, са изключително ценни, но не могат да издържат на преноса през екваториалните области към Европа, голяма част от тях трябва да се обработват на място", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Пимпирев призна, че нашите учени са обследвали много малка част от Антарктида. По думите му учените ни са там от 25 години, но не могат да обиколят сериозно контитента, тъй като целта им е да правят сериозна наука, а не туристически обиколки.

Човек трябва да е в отлично здраве и психологическа съвместимост, за да отиде на Антарктида, увери директорът на Българския антарктически институт.

"Това е най-студеният континент на Земята, там са измерени -89 градуса. Не обитаваме базата през зимата по чисто финансови причини. Антарктида е като хубав наркотик", каза още проф. Пимпирев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

и новината дойде!

преди 6 години

Мъжки краски пингвин от семейство "суджуклиите" е изпратил оплакване до прогъзоратурата на НРБ, че некакв Хроско Тинтирминтереф така изпущал газовете доката пингвинът като Singer-разпорвача праел на ритмични предозадни тласъци, че му овонил перцата и са леля пингвинка оди при другите пингвета и не иска да си говори със суджуклията когат дуа студения полярен вятър

9

Шопо

преди 6 години

Щом има кой да ви тегли масрафо !

8

пингвин лав

преди 6 години

я Ицо Пимпата да си кае като убавио наркоти свърши на каква трЕва пушеко отсмуква и кекоф хап глъта за да изкласи.тоя пингвините са кълвали а мое и судука на некой Кралски пингвин да му разладал кемороидите дорде пуща газовете в палатката

fallback