Снимка: архив, Bulphoto
fallback

Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира между 5 и 10 на сто ръст на посещенията на чуждестранни туристи тази зима в сравнение със същия период на миналата година.

Министър Ангелкова уточни, че това са първоначални данни и по-точни прогнози ще има по-късно през ноември.

Една от причините да предвиждаме добри резултати са данните от трите големи летища - Пловдив, Варна и Бургас, отбеляза министърът пред БТА. Информацията за планираните полети до тези три летища показват, че на тях се очаква да пристигнат повече от 150 хил. пътници.

Според предварителните данни през зимните месеци на летище Пловдив пътниците ще са близо два пъти повече спрямо миналия зимен сезон. Прогнозите са морските ни летища Варна и Бургас да посрещнат съответно 61 и 51,3 процента повече пътуващи в сравнение със същия период година по-рано. Министър Ангелкова изтъкна, че на тях пристигат около 10 на сто от всички туристи, които се очаква да дойдат у нас през зимния сезон 2017/2018. Много от гостите идват с лични автомобили, а все още очакваме и информация от летище София, допълни Ангелкова.

Традиционно сериозен интерес към зимните ни курорти има от съседните държави - Гърция, Турция, Македония, Румъния, Сърбия. Тази година обаче очакваме доста посещения през зимните месеци и от Великобритания, Германия и др., посочи министър Ангелкова.

Тя информира, че в следващите дни ще започнат традиционните срещи на местно ниво, в които с всички заинтересовани страни ще бъде обсъдена готовността за предстоящия сезон.

По отношение на следващия летен сезон, министър Ангелкова отбеляза, че договарянето е започнало още в разгара на топлите месеци на тази година. Проведохме срещи с водещи световни туроператори и имам информация, че 5-звездните хотели у нас вече са резервирани, заяви министърът. Работим усилено, така че да запазим добрите постижения и през следващата година, като превърнем ръста при посещенията от чуждестранни туристи в устойчива тенденция, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

БГ тур

преди 6 години

Този кон лъжлив с тези 10% процента за всичко за какво го публикувате . Доказано е че лъже...

18

Анонимен

преди 6 години

СЕДЕМ ГОДИНИ СА НА ВЛАСТ И ВСЯКА ГОДИНА ВСЕ НЯКАКЪВ РЪСТ ИМА ,ВСЕ ПАРИ ОТ КОНТРАБАНДА СПЕСТИЛИ А МОЯТ И НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ ХЛАДИЛНИКА ВСЕ ПО-ПРАЗЕН...КОГАТО ЦЕНИТЕ СКАЧАТ -МЪЛЧАТ ,ЗАЩОТО ТЕ НЕ ГО УСЕЩАТ С ТЯХНИТЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗАПЛАТИ А АЗ ПОДСКАЧАМ САМО КАТО ЧУЯ ,ЧЕ ВОДАТА СЕ УВЕЛИЧАВА ,ТОКА НЕ СПИРА И ТОЙ ДА СЕ УВЕЛИЧАВА ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ ,КОИТО СТАНАХА С НЕДОСТЪПНИ ЦЕНИ ЗА МНОГО БЪЛГАРИ....

17

мен

преди 6 години

Отивам да ми леят куршум,тая ме изплаши яко,мн.е грозна и страшна..

fallback