Снимка: архив Булфото

От "Обединените патриоти" искат медицинската оценка на хората с увреждания да се прави в една комисия, а да не се разхождат хората между министерствата. Това стана ясно след среща в парламента на формацията с национално представени организации на хора с увреждания по повод предложени от Министерския съвет промени в закона.

Депутатът от ОП Калин Поповски каза, че имат амбицията в период от около две години хората с увреждания да преминат през нова оценка на медицинската неработоспособност.

"Знаем, че през годините тази цифра се е увеличила сравнително повече, отколкото е евентуалният брой на хората с увреждания. Затова трябва да има ревизия и този публичен ресурс да се изразходва за хората, които наистина имат нужда", обясни Поповски.

Той настоя и на хората с трайни увреди ТЕЛК-овите решения да не бъдат срочни, а доживот.

"Няма причина през 2-3 години тези хора да ги разхождаме отново до тези медицински комисии при положение, че човекът е ослепял завинаги или е с ампутирана ръка", каза още Поповски.

Според Искрен Веселинов трябва да се направи преоценка на начина, по който се прави медицинската експертиза и оценката за работоспособността и това да се прави от една комисия.

"Това, което е останало в концепцията на МС е, че ще има две комисии - едната за медицинската експертиза и една за работоспособността. Тези хора не би следвало да се разхождат от комисия в комисия, това трябва да бъде решено", коментира Веселинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase