Мустафа Карадайъ. Снимка: архив, Булфото
fallback

Възродителният процес стана за пореден път ябълката на раздора в парламента и от трибуната прозвучаха определения като "идиоти" и "еничари". Повод за това станаха предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация, с които да се върнат имената на жертвите на Възродителния процес и веднъж завинаги да се заличат насилствено наложените имена.

В крайна сметка "за" промяната гласуваха само депутатите от ДПС и независимият Ангел Исаев и така с 61 гласа "против" и 66 "въздържали се" законопроектът не беше приет.

Вносителите искаха да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените по време на т.нар. "Възродителен процес“ имена, както и да се въведе изричната забрана подобни данни да се изискват от чиновниците. От ДПС искаха и да бъдат върнати имената на мюсюлманите у нас, починали преди 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени и не са били възстановени.

Oще по темата

Павел Шопов остро скочи срещу промените и настоя, че този законопроект е внесен, за да се направи ексцесия.

"Този законопроект е внесен за ексцесия, той е от тези, които ДПС от време навреме внася, за да прави опити да пробие. В едни случаи успяваха, когато бяха на власт", каза депутатът от "Атака".

По думите му промените в закона са предназначени за българските партии, за да се види дали няма накъде да се пропукат по тези национални теми и въпроси.

Павел Шопов направи и паралел с "1984" на Джордж Оруел.

"Там периодически прочистваха архиви, променяха дати, факти и обстоятелства и това беше постоянната задача на комисията на истината. Нещо такова се предлага и сега", обясни Шопов.

Отговорът дойде от депутатката от ДПС Велислава Кръстева, която заяви, че Патриотите са срам за патриотизма и парламентаризма.

"Вие сте камък на шията, който ще потопи ГЕРБ. И понеже днес е денят на будителите, ще цитирам Ботев - "Вий, вий сте идиоти", атакува тя.

"Тук една законна партия беше наречена "идиот". Престанете да ревете насреща ми като диваци. Не мразя турците, но вие създавате този език на омразата", намеси се и Станислав Станилов от "Атака".

Павел Шопов пък заяви, че не е обиден и заключи: "Изказването към мен бяха думи на една еничарка!".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък настоя, че с проектозакона ще се възстановят естествените човешки права на хората и даде личен пример.

"Баща ми почина през 1973 г. с рожденото си име. Никой не го е питал дали да му се смени името, а имената му бяха сменени. До 90-та година никой не ме е питал как му е рожденото име, но и до днес ми се задава въпросът как му е било държавното име. Мен, нас, непрекъснато ни връщат в онези грозни времена", каза Карадайъ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

ЧОЧО

преди 6 години

До Анонимен: ЧЕ , КОЙ КАЗВА ЧЕ ЛЕНИН И СТАЛИН СА ПРЕСТЪПНИЦИ ? ТОВА ВИТАЕ САМО В ГЛАВИТЕ НА СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКАТА ПАСМИНА ,ЛИКВИДИРАЛА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 Г.ОНЯ ДЕН ЕДИН ОТ ТЕЗИ ЛИКВИДАТОРИ / СОФИЯНСКИ/ ,СЕ ПЛЮНЧЕШЕ ПРЕД ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ЗРИТЕЛИ И ОПРАВДАВАШЕ СДС ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. НО ,ПРИКАЗКИТЕ МУ ЗАПОЧВАХА ВСЕ ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД 1997 Г. А ,ЗА ПРЕДИ ТОВА-КОЙ РАЗБИ ИКОНОМИКАТА И ДЪРЖАВНОСТТА? МАЙ СДС БЕШЕ.

95

ХРИСТОВ

преди 6 години

ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ КОМЕНТАР 97 : "ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО-ПОЛУЧАВАШ ЛИКВИДАТОРИТЕ НА КОСТОВ ".ТРАЙКАЙТЕ СИ ОЩЕ ,ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ -ДОКАТО ЕДИН ДЕН БОРИСОВ И ВАС ЩЕ ИЗГОНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА.

94

ХРИСТОВ

преди 6 години

До Анонимен: ДОБРО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ,НО НЯМА КОЙ ДА ГО ИЗПЪЛНИ ,ЗАЩОТО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ СЕ ИЗПРАЗНИ И ТИЯ ГЛАВОЧИ ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД.ВПРОЧЕМ ,ТО И СЕГА БОРИСОВ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА. НАЛИ ВИЖДАТЕ КАК СИ НАЗНАЧАВА МИНИСТРИ И ДРУГИ НА ВАЖНИ ПОСТОВЕ ОТ СДС ,КОИТО НЯМАТ ПУКНАТ НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ. ТОВА АКО НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ НА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА -ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. НО , ВСИЧКИ СИ ТРАЯТ ПО ТОЗИ ВЪПРОС. ВСЕ ПАК"ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО-ПОЛУЧ

fallback