Снимка: Олег Попов/Dnes.bg
fallback

Разходите за наука през 2018 годна са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени поравно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Oще по темата
Протестът на колегите от научната общност намират аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура, каза Горанов. Той посочи, че не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева.

Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата, посочи министърът на финансите.

По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс, каза Горанов. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати той може да бъде увеличен с десетки милиони лева, посочи той.

Никой не се опитва да омаловажава протеста, всеки има право на позиция. Българската наука е исторически недофинансирана, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

До №19

преди 6 години

До До 18Намирам се в България, но дълго време съм се "намирал" в БАН и знам какво е положението! Написаното от теб са абсолютни глупости. БАН не е мястото, в което се печелят пари. Оттук нататък всичките ти глаголствания са неверни и неубедителни.Запази ги за кварталната кръчма! Знаеш ли колко учени от БАН обикалят света и четат лекции в големи университети и други научни звена? И как са приети? Като правило тях ги канят, а не ги командирова Горанов!

19

До 18

преди 6 години

Какъв импакт-фактор бе, човек?Намираш се в България! Тук те оценяват по два критерия:1. На кого си човек? Ако не си под протекция, не те броят за хомо сапиенс.2. Какъв келепир ще падне, ако предпочетат теб сред останалите участници в съответния конкурс? Ако не си дал сухо, не си направил услуга или не си се договорил какъв процент от парите за спонсориране на проекта ти ще дадеш на членовете на комисията, можеш само да свиеш устни на тръбичка и да изпуснеш струя въздух към супата.

18

Анонимен

преди 6 години

Кой беше този Горанов? И какво е дал? Негово лично? Една калинка е този Горанов, срам, че такива ни управляват! Как ще оцени този качествота на работата научените? На учените във всяка наука. По лични импакт-фактори? Или по вложени средства/импакт-фактор? Има много наукообразни начини за оценка на научния продукт. Знаете ли, че важен показател в САЩ за оценка на университетите е "колко пари ще получава, като завърши N-ския университет?". И МГУ и СПбУ отиват много зад университета в Галвестон, ТХ

fallback