Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

С предложениe за включване на точка в дневния ред за промени в Устава на БСП, свързани с избора на председател, започна заседанието на 49-ия Конгрес на партията. Искането беше подложено на гласуване и отхвърлено със 149 гласа "за", 397 "против" и 45 въздържали се, съобщи БТА.

Ваня Добрева от Софийската организация на БСП предложи да бъдат обсъдени промени в устава, с които Конгресът да си върне правото на избор на председател на партията.

Oще по темата

"На заседанието през февруари Конгресът извърши политическа грешка, като подведен под лозунга, че реализира демокрация, гласува решение, според което концентрира цялата власт в ръцете на председателя, независимо кой е той. Чест прави на Корнелия Нинова, че досега не се е възползвала от това уставно положение", каза ексдепутатът и бивш заместник-министър на образованието Ваня Добрева. По думите й по този начин партията се придвижва към лидерска.

Валери Иванчев посочи, че решението за пряк избор на председателя от партията, взето на предишния конгрес, означава, че суверенът сам решава кой да я ръководи.

"Има ли по-демократично от това", попита той. "Против съм промяната на устава и съм за демокрацията в партията", добави Иванчев.

Чавдар Георгиев коментира, че Уставът се нуждае от промени, включително да се върне възможността конгресът да освобождава предсрочно председателя на партията. Той предложи да се задължи Националният съвет да изготви такива промени и да ги представи на следващо заседание на Конгреса.

Дневният ред на заседанието предвижда лидерът на партията Корнелия Нинова да изнесе доклад "БСП - алтернатива за България". Членовете на най-висшия орган на БСП ще обсъдят още приоритетите за българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предложенията на социалистите за алтернативен бюджет за 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

бай ганьо

преди 6 години

До БСП е обреченаБРАВО ТИ КАЗВАМ

30

65 годишен

преди 6 години

БСП НИКОГА НЕ БИЛИ СОЦИАЛИСТИ.

29

Ваня Добрева

преди 6 години

Това същата Ваня Добрева ли е, която не знаеше границата между Европа и Азия?!Другарко Добрева, другарко Добрева, ако съм на мястото на г-жа Нинова издавам Указ да не доближавате хора с АЙ Кю над десет, има вероятност да ги зарази по въздушно-капков път с необятния си интелект..Тази жена няма място в политиката - другарката Добрева.Арогантно и цинично поведение към хората имащи досег с институцията, на която беше зам. министър.Горкото БГ образование!

fallback