Снимка: архив, Булфото
fallback

Висшето образование в България в момента "уврежда българските деца", смята финансовият министър Владислав Горанов, който коментира пред "Дарик" бюджета за образование през следващата година. Той заяви, че средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, където децата влизат да учат атрактивни като наименование специалности, но съвсем ненужни на пазара на труда. 

"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности", посочи Горанов.

"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър.

Той коментира още и хартиените данъчни декларации, като прогнозира, че те ще отпаднат до 2020 г. 

По думите му, бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път, отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.

"Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимулът", обясни министърът.

"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен, през 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

178

хаха.ужас. 3

преди 6 години

в провинциалните градове за учители слагат хора които нямат никаква професионална квалификация, да не говорим за висше! И ТО ТОВА на деца 1-4 клас?!?!? Какъв старт могат да им предложаат такива хора? Какво е това безобразие. Няма ли министерство да провери какви хора заемат тези длъжности. КАКВО ще е бъдещето на държавата като дойдат на големите длъжности точно тези дечица които се обучават в момента? Какво икономическо бъдеще я чака БГ????!?

177

хаха.ужас. 2

преди 6 години

а вие искате от тях с ЕКСЕЛ да работят, програмисти да стават, да запояват, ХАХА. Най-лошото е, че не е проблема в децата а в цялата купчина долна *** събрана с цел да ги обучава.... Как може 3 години в Технически университет да не покажат на хората как се отваря компютърна кутия и как изглежда всеки компонент поотделно? А дано ниските им заплати са виновни та затова да не искат нищо да кажат.

176

хаха.ужас

преди 6 години

Какво висше образование бе хора? то това е трагедия бе хора. В Африка са по-напреднали! Ако има някакви закони в тая държава, всеки университетец трябва да бъде затворен(с изключение на 1-2). То това е само пребиране на пари от родителите и от държавата. Как може такова нещо, на нищо не ги обучават. ЗАВЪРШВАТ магистър КОМПЮТРИ не могат да си преинсталират компютъра, НЕ ЗНАЯТ откъде се отваря кутията, как изглежда процесора, къде се наира на дънната платка?!?!?!?

fallback