Снимка: МС
fallback

Перспективата за Западните Балкани е важна и неслучайно темата ще бъде във фокуса на българското председателство на ЕС. Това е казал министър-председателят Бойко Борисов, който веднага след завръщането си от Сараево се е срещнал с еврокомисаря по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, съобщи пресслужбата на кабинета.

Борисов е подчертал, че инициативата за поставянето на Западните Балкани сред важните теми, които ще обсъждат лидерите на ЕС, е продължение на дискусията за необходимостта от силен ангажимент на ЕС към региона.

"Срещата се очаква да бъде председателствана лично от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. София има желание за тясно взаимодействие с институциите на ЕС с цел успешната й организация и постигането на максимален резултат от нея", е посочил премиерът.

Борисов и Йотингер са се обединили около позицията, че трябва да се работи не само за европейската интеграция на Балканите, но и да се предприемат практическите мерки, които да облекчат живота на гражданите. "За първи път председателството на ЕС ще е толкова близо до региона и България ще положи огромни усилия да подпомогне нашите приятели и съседи в пътя им към ЕС", е допълнил министър-председателят.

Той е подчертал и ролята на кохезионната политика за постигане на икономическо и социално сближаване както между държавите-членки, така и по отношение на страните-кандидатки.

Борисов е запознал еврокомисаря с приоритетите в проекта за държавен бюджет за 2018 година, където образователният сектор е изведен като приоритет, а Йотингер го е приветствал и е подчертал, че именно образованието е най-добрата инвестиция за страната.

"Само така младото поколение може да е подготвено, а бизнесът и инвеститорите се нуждаят от добре квалифицирани млади хора. Това не е процес, който се случва само в България, а и в останалите страни членки", е коментирал Йотингер.

На срещата е присъствал и българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която е оценила като изключително отговорен подходът на България към нейното първо председателство на Съвет на ЕС.

Премиерът Борисов е добавил пред двамата еврокомисари, че девизът на председателството "Съединението прави силата" е израз на волята на страната ни да работи за сближаването, разбирателството и повишаването на конкурентоспособността и стабилността на европейските страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

Всеки път като вида *** в костюм и ми се струва супер не естествено. Всеки ще се съгласи, че най му отива анцуг (или в краен случай шлифер) и шапката адидас. Ланеца и бухалката предполагам държи в Банкя и ги вади само в случай, че иска да си припомни доброто старо време(90-те).

11

Пешо

преди 6 години

Честит празник Тикво!

10

Анонимен

преди 6 години

Дреме му на някой за нас !? На първо място по всичко лошо и на последно по всичко хубаво ако въобще може да се намери такова !

fallback