Снимка: архив, Булфото
fallback

Учебните полети в авиобаза "Граф Игнатиево", планирани за днес, са отменени, съобщи БНР.

Бойните пилоти масово са докладвали, че се чувстват психологически непригодни да летят.

Ще бъде носено само дежурството по Air Policing /охрана на въздушното пространство/, в което до края на месец октомври участват италиански изтребители.

Според информация на източник на радиото така бойните пилоти изразяват своята демотивираност и разочарование от поредното спиране на проекта за придобиване на нов изтребител за ВВС.

Проблеми има и с новодоставените двигатели за самолетите МиГ-29, които не могат да бъдат използвани поради липса на протоколи от завода производител.

Бойната авиация е в критично състояние, пилотите летят опасно малко и има реална опасност от инциденти, заявиха за БНР пилоти от авиобазата.

Представители на военното министерство ще се срещнат с летците от авиобаза "Граф Игнатиево", които масово обявиха, че не се чувстват годни да летят заради липса на достатъчно тренировки.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обясни пред журналисти в МС, че недостатъчният нальот се дължи на недостатъчен брой самолети в летателна годност. Към момента има 7 оперативни самолета Миг-29.

„Ръководството на Министерството на отбраната прави всичко възможно да поддържа самолетите МиГ-29 в летателна годност, която да позволява нормална тренировъчна дейност и носенето на бойно дежурство по Air Policing”, обясни той.

Запрянов напомни, че по договора с РСК МиГ са получени 4 нови двигателя, с които няма проблеми. Ремонтираните 6, които също са получени, са в добро техническо състояние. Засега обаче те не могат да бъдат използвани, защото са комплектовани с копия на съпроводителните документи, а според изискванията трябва да се потвърди, че копията съответстват на оригиналите. Двигателите са ремонтирани в завод на производителя, като потвърждението се очаква до десетина дни. Така оперативните самолети ще може да се увеличат на 9-10, което по думите му, е нормален брой, за да се повишат летателните часове.

Зам.-министърът съобщи още, че има и достатъчно авиационно гориво, като 20 млн. лв. ще бъдат насочени допълнително за тази цел до края на годината, според решение на Съвета по отбрана. Това ще осигури нормална летателна подготовка и носене на бойно дежурство до октомври догодина, уточни Запрянов.

По думите му днес по темата ще се проведе заседание при началника на отбраната и след това на място ще се разговаря с пилотите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

217

На кой ги разправяш?

преди 6 години

До Анонимен 226За ИДИЛ има най ново НАТОвско и американско оръжиеТака ли бе ***?Ти къде видя терорист с американско оръжие?Всички са с руско оръжие.Най-голямата група чуждестранни граждани в ИДИЛ са руснаците.Оня ден заловиха някакъв от спецназ, който се бие за ИДИЛ.Без ИДИЛ няма конфликт, а без конфлик от Катар тръгва газопровод за Европа и алкохолиците ще останат и без пари дори за Боярищник.Айде марш!

216

Анонимен

преди 6 години

До ! 232Преди година Турция ни предложи изгодна сделка. 60 години да охраняват въздушното и морското пространство на България безплатно а ние да им отстъпим Кърджали и региона.Колкото и да повтаряте тази лъжа тя няма да стане истина.Като червените предатели не искат да пазят родното небе, съюзниците ни от НАТО ще го правят, а вие pycoблизците ще квичите отстрани.

215

бай Танас

преди 6 години

И я да бех, немаше да искам да фърча на тая руска cкpaп!Eбaго. 40 годишни самальоти. Ай cиктиp!

fallback