Снимка: Dnes.bg
fallback

От КНСБ искат допълнително 960 млн. лева повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров пред журналсти в парламента след срещата с парламентарната група на ГЕРБ.

"Има сектори, в които ние не виждаме в първоначалните анонси на финансовия министър да покриват увеличение на заплатите. Особено в агенциите, които работят на терен - двете приходни администрации, Агнецията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда. Там искаме поне 10% увеличение да бъде гарантирано за всички", обясни Димитров.

Oще по темата

Той също така допълни, че в домовете за стари хора и в цялата система за социални грижи заплатите са много ниски.

"Същото е в училищното и детското здравеопазване, в секторите на кулутарата има какво да се направи още", добави той.

Според Пламен Димитров е време за по-радикално увеличение на работните заплати, тъй като пазара го налага.

"10% е ръстът на заплатите за миналата година, сега за първите 6 месеца е 11%. Частният сектор налага увеличение. Редно е и в бюджетния сектор да има увеличение, иначе няма как да си задържат кадрите, които и без това бягат", коментира лидерът на КНСБ.

Той допълни и че всяка година искат увеличение на минималната заплата с 60-70 лева, тъй като минималното възнагреждание у нас остава най-ниското в ЕС, след Румъния, където е 318 евро.

На срещата депутатите на ГЕРБ са били запознати и с оценката на КНСБ за правителствената програма в 4-годишния мандат. Тя предполага някои допълнения в хода на нейното изпълнение и има акценти във всички сфери - образование, здравеопазване, енергетика, транспорт, регионално развитие, обясни Пламен Димитров.

"Впечатлен съм че КНСБ са направили анализ на управленската програма и тези 50 стр. ще бъдат дадени на всичките ни ресорни комисии, за да бъдат запознати и да се види къде може да се оптимизира дейността ни", коментира шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и уточни, че увеличенията за фонд работна заплата за 2018 г. ще бъдат 720 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 6 години

КНСБ,много сте закъснели.Те вече вдигнаха заплатите,ама на държавните чиновници-от 1800 лв.станаха 3600 лв.а останалите и пенсионерите да духат супата.

60

до 58

преди 6 години

аве Севлиево викаш. *** аз съм гражданин бе, на село не ми с е ходи! един колега е оттам, не може да се вреди от връзкари в Севлиево, верно, дебре било, ама е при нас...

59

Канесеебето,

преди 6 години

защитавате , ама хрантутниците! А наемен труд има ли в БГ бе? нас кучета ни яли! Имаме право само да им плащаме увеличението, дето ще им извоювате!

fallback