Снимка: visualhunt.com

По-малко административна тежест и улеснение за хората с увреждания. Това целят промените в Закона за интеграция на хората с увреждания, които депутатите напълно единодушно приеха на първо четене.

С измененията в закона трябва да се намали броят на изискваните документи от гражданите, да се създаде правна сигурност и да се намали възможността за дублиране на социални плащания и злоупотреби със социални права. Административните органи също ще могат по служебен път да събират информация от други институции.

Промените позволяват подаването на искането за извършване на социална оценка да се извършва както от хората с увреждания, така и от упълномощено лице или от директора на специализирана институция.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ промените ще окажат положителен ефект върху 530 хил. души и ще намалят административната тежест за тях.

По думите й така хората ще бъдат улеснени и ще се намали броят на документите, които трябва да се предоставят в дирекциите "Социално подпомагане".

"Премахват се някои декларации, няма да се разкарват хората по различни институции за социална оценка", обобщи Светлана Ангелова.

Депутатът от БСП Михаил Христов обаче скочи, че това далеч не са най-важните проблеми за хората с увреждания. Според него промените няма да улеснят хората с увреждания, а ще спестят работа на дирекция "Социално подпомагане" и фирмите, доставчици на социални услуги.

"Това ли е най-важното нещо? Да се намалят хартийките и декларациите от 10 на 5? Виждали ли сте хора с количка на улицата? Не, защото няма инфраструктура за тях", заяви Христов и настоя, че наистина важните проблеми са, че тези хора живеят под прага на бедността и не излизат от домовете си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase