Снимка: МС

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи пред журналисти в МС, че от днес започва работа за възстановяване със споразумение на договорите на "Емко" в пълния им размер. Той изрази благодарност на ВМЗ, за това, че в момент, когато "Кинтекс" е имало нужда, предприятието е откликнало, и добави, че тяхната продукцията ще бъде изкупена от "Кинтекс" и ще бъде реализирана, защото има интерес и за друг вид боеприпаси, и скоро ВМЗ ще получат и допълнителни договори.

Министърът изрази надежда и за "Емко" да е така.

Днес спечелиха работниците на "Емко" и, благодарение на г-н Гебрев, и "Кинтекс" спечели немалък процент като печалба по договора, който имат с "Емко", допълни министърът, цитиран от БТА.

Собственикът на дружеството Емилиян Гебрев благодари на премиера за своевременната намеса по казуса и обяви, че планираният за утре протест отпада.

Премиерът Бойко Борисов коментира защо са му били необходими два дни във връзка с решаването на казуса "Емко" с думите :"когато има "Кинтекс" като държавен посредник и частни и държавни заводи, винаги могат да се направят спекулации". Той посочи, че за него няма разлика дали дружествата са частни или държавни; - и двете са ми еднакво мили, изтъкна премиерът.

Когато седнаха заедно с колегите от "Кинтекс", не само че се намери решение и работниците да си вземат заплати, и "Емко" да си вземе своята печалба - близо 6 млн., но и държавата ще вземе повече пари, допълни премиерът.

Той съобщи, че е разрешил на "Кинтекс" и Министерството на икономиката да работят съвместно с държавни и частни компании, за да може при голяма поръчка, тя да бъде изпълнена в срок.

В отговор на въпрос премиерът каза, че по казуса с "Емко" е видял грешка и при Гебрев, и в "Кинтекс", и в Министерството на икономиката, и посочи, че когато "под прозорците на властта" има протести, тези грешки не се поправят, а се мултиплицират. Във връзка с това той напомни за вчерашния КСНС, че изрично е уведомил президентството, че ще закъснее с един час, и добави, че ако не е бил приел вчера протестиращите от "Емко", те са можели да преместят митинга си пред президентството и да блокират работата на КСНС.

Премиерът съобщи още, че днес ще има среща с "Росатом" за проекта "Белене".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase