Архив: Булфото
fallback

България да бъде позната по-добре като туристическа дестинация. Това е лобалната и дългосрочна цел в рамките на нашето председателство е на Съвета на ЕС, каза министър Лиляна Павлова по време за заседанието на Националният съвет по туризъм.

Председателството е възможност да се предложи нов поглед за това какво е България и като държава с богато културно и историческо наследство, природа, държава, която е достоен член на ЕС, а не просто потребител на еврофондове и е неутрален балансьор по тежките теми на европейския дневен ред, изтъкна Павлова.

Председателството е шанс за България да стане и страната, която в критичен момент за бъдещето на Европа момент, успее да зададе в дневния ред важни и значими теми за ЕС за Западните Балкани, добави още Павлова.

И най-добрите теми да сложим в дневния ред, и най-важните решения да успеем да вземем, ако оставим лошо впечатление как са посрещнати гостите на летището в София и как са настанени в съответния хотел, ще остане лош привкус у всеки участник, обърна се Павлова към участниците в заседанието.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че председателството е възможност да покажем страната като целогодишна туристическа дестинация.

По време на българското председателство на Съвета на ЕС се очаква утрояване на броя на нощувките в София и над 32 000 нощувки като минимум да бъдат реализирани в рамките на официалните заседания от календара на председателството.

Има притеснения как ще бъдат посрещнати тези хора, защото ние като страна домакин не плащаме нощувките на гостите, с изключение на VIP-делегатите - 2000 души, от общо 22 000, които ще посетят страната за официалните събития през шестте месеца на председателството, каза министър Павлова и допълни, че това е предизвикателство пред хотелиерския бранш, защото трябва да се гарантира кои са хотелите - партньори на председателството, където ще се правят резервациите с уговорката, че те не могат да са предплатени.

За останалите 20 000 делегати, които ще направят 32 000 нощувки, се водят разговори, като има заявки от 21 хотела в столицата, които ще бъдат препоръчани като хотели на председателството.

Списъкът с хотелите по председателството ще е публичен и ще бъде оповестен след подписването на споразумение с тях, уточни министърът.

От бранша изразиха притеснения за компетентността на екскурзоводите, като по време на заседанието стана известно, че за председателството са регистрирани 1200 екскурзоводи, за които са гарантирали три екскурзоводски асоциации и тези водачи на туристи имат вече идентификационни карти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

пп

преди 6 години

Какви екскурзоводи? Еврочиновниците на екскурзия ли ще идват?

5

Анонимен

преди 6 години

Ще дойдат бели хора да гледат черни маймуни по време на командировка. Извън контекста на предходното изречение, България не може да им покаже нещо смислено освен природа, която всекидневно е унищожаваме.

4

Анонимен

преди 6 години

Бай Тошо построи навремето цялото НДК за 26 млн лв а гарванът му и крадливата му шайка само дотук от ремонта, откраднаха 130 млн.Ама нали цялата власт е тяхна и не спирт да крадат.

fallback