Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Безпрецедентно, с провал и преждевременно приключи свиканото от президента Румен Радев заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

След три часа разговори държавният глава прекрати заседанието поради липса на кворум и насрочи ново по същата тема – законодателни промени за борбата с корупцията.

Освен че взе твърдо решение да сложи точка на днешната среща, държавният глава не скри и разочарованието си от поведението на държавниците.

Още по темата

"Пробив в борбата с корупцията ще настане едва тогава, когато антикорупцията стане приоритет на българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти", отсече той.

Всъщност заседанието днес започва със закъснение и в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който предпочете първо да се срещне с протестиращите работници от "Емко", а след това да се присъедини към срещата на "Дондуков".

След това пък на шефовете на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ им се наложи да си тръгват преди да е приключило, защото бързали за полет за политически ангажименти зад граница.

Финансовият министър Владислав Горанов също се оправда с друг служебен ангажименти и си тръгна, а след него това направи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

В крайна сметка съставът на присъстващите на заседанието доста оредя и това е станало причина Радев да го прекрати поради липса на кворум и да насрочи ново по същата тема.

Следващата среща на "Дондуков" 2 за нуждата от законодателни мерки за противодействие на корупцията сред лицата, заемащи висши длъжности, ще е на 17 октомври, вторник от 15 ч.

В състава на КСНС участват президентът, премиерът, вицетата му, шефът на парламента, лидерите на парламентарните групи, министри, висши магистрати, шефовете на службите.

Румен Радев обясни, че на днешното заседание са били изслушани основните доклади по темата и са започнали сериозни дебати, които не са продължили "заради неприсъствието и напускането на част от участниците в КНСБ заради предвидени международни ангажименти".

Според президента обаче проблемът с корупцията е сериозен и за неговата острота може да се съди и по скандалите в медиите, и по срива на чуждите инвестиции у нас, и по непрестижното място, което заема страната ни в много световни класации.

"Корупцията сред лицата, заемаща висша държавна длъжност е заплаха за националната сигурност, защото срива престижа, възпрепятствиа развитието на българската икономика. Корупцията пряко или косвено бърка в джоба на всеки български гражданин и го поставя в унизително положение", отсече Радев.

Това е второто заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, свикано от Радев. Първото заседание, свикано от него, беше посветено на превъоръжаването на армията.

Досега и ГЕРБ, и БСП излязоха със свои антикорупционни законопроекти.

Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които Комисията за конфискация на имущество и БОРКОР.

От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.

Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.

Още в предизборната кампания Румен Радев даде заявка, че проявява интерес към темата за борбата с корупцията. А като президент се застъпи за единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, като настоя, че държавният глава трябва да назначава шефа на звеното.
 

Коментари Напиши коментар

183

Анонимен

преди 3 месеца

да се разтреят вси4ки комунисти а и няма да има корупция ДОКАЗАНО

182

Анонимен

преди 3 месеца

Е па на мене корупцията не ми пречи. Аз вземам добра заплата и си гледам кефа. Кой какво откраднал не ме интересува. Борете си я вие.

181

Анонимен

преди 3 месеца

Некадърно планиране на митинга от Президента. Ние в нашата фирма си планираме митингите по-добре. Когато хората са в командировка шефа сменя датата на митинга. Ама той нали е остър военен, с никого не се съобразява.